full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás a hónap közepétől

Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás a hónap közepétől

2018.02.05. Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás február 15-től – közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint az idén kétszer: február 15. és 28., valamint november 2. és 30. között lehet igényelni a támogatást. A támogatás 2018 őszétől szőlőültetvények áttelepítése és fajtaváltása mellett szolgálhatja a termesztéstechnológiai módszerek javítását is.

A támogatás forrása a 2019-2023. évek szőlő-bor nemzeti támogatási program, azt azok is igénybe vehetik, akik 2016. január 1. előtt a telepítési jogtartalékból jutottak telepítési joghoz.

A rendelet alapján az egyéni tervek elbírálásakor már nem lesz szempont a beérkezési sorrend. A támogatás mértéke a meghatározott költségátalányok 50 százaléka a borvidéki tervnek való megfelelés esetén, ennek hiányában 40 százalék.

A jogszabály az intézkedésre 45 millió euró – mintegy 14 milliárd forint – keretösszeget határoz meg. Amennyiben a rendelkezésre álló keretet a kérelmezők túligényelnék, akkor a magasabb pontszámot elérő kérelmek részesíthetők először támogatásban.

A szerkezetátalakítás mellett a kormány az új szőlőtelepítést is támogatja. A két intézkedés keretében összesen mintegy 18 milliárd forint támogatásban részesül a szektor – közölte az FM.

Fotó: Lencsés János

MTI
Read previous post:
Close