full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Újraindítják a sárközi szőttes gyártását Decsen

Újraindítják a sárközi szőttes gyártását Decsen

2018.10.14. Újraindítják a sárközi szőttesek gyártását a Tolna megyei Decsen, ahol első lépésben felújítják az egykori háziipari szövetkezet épületét.

A község önkormányzata a helyreállítást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 128 millió forint támogatásával végzi el – mondta Antal Zsolt, a falu független polgármestere az MTI-nek. A szőttesgyártás elindítására összesen 260 millió forintos projektet dolgoztak ki, később az épületet belülről is felújítják, és szövőgépeket vásárolnak – tette hozzá.

A falu vezetője megjegyezte: a Sárközi Népművészeti Háziipari Szövetkezet 2004-es megszűnése óta nagyon kevesen készítenek sárközi szőtteseket, pedig az 1951-ben létrehozott szövetkezetnél az 1970-es években 61 településről több mint nyolcszázan dolgoztak.

Az elképzelések szerint egy önkormányzati tulajdonú kft. működtetetésében induló műhelyben 20-30 szövő dolgozik majd, akik hagyományos terítőt, függönyt, tányéralátéteket készítenek. A sárközi szőttesekre a térségben ma is lenne igény – mondta.

Fotó: kincsestolnamegye.hu

Arról is beszámolt, hogy a szövés újraindításával párhuzamosan ismét Decsen helyeznék el és mutatnák be a 834 darabos sárközi szövési mintatárat. A háziipari szövetkezet működésének idején létrehozott, egyedülálló gyűjteményt annak idején a kulturális tárca vásárolta meg, jelenleg a Hagyományok Házában található.

Öt sárközi település – Decs, Őcsény, Alsónyék, Sárpilis és Báta – jelölése nyomán a Sárköz népművészete: a szövés, hímzés, gyöngyfűzés és viselet 2012 szeptemberében felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

A sárközi parasztszőtteseket az öt település mellett Szeremlén és Érsekcsanádon is készítették, legjellegzetesebb darabjai a két szélből összeállított, fehér pamutszőttes abroszok, amelyeket mértani elemekből szerkesztett, piros, fekete és kék mintákkal díszítettek.

* A kép illusztráció

MTI
Read previous post:
Close