full screen background image
Keresés
2020 július 6 - hétfő
  • :
  • :

Újrapalackoznak százötven üveg 1956-os évjáratú tokaji aszút

Újrapalackoznak százötven üveg 1956-os évjáratú tokaji aszút

2016.10.13. Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoznak 150 tokaji borkülönlegességet a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, ’56-os évjáratú aszúkból, a munkát szerdán kezdték meg, az eljárás a világon is egyedülálló – mondta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a helyszínen az MTI-nek.

Felidézte, hogy ’56-ban október 22-én kezdődött a szüret, és a forradalom idején is zajlott a munka. A Nemzeti Borvagyon – amely 1865-től kezdődően csaknem 300 ezer palack tokaji aszút és egyéb borkülönlegességet tartalmaz – a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonában van, Tolcsván tárolják. Ilyen mennyiségben, ilyen típusú átpalackozást még nem végeztek Magyarországon, de a világon is egyedülálló feladat – tette hozzá a miniszteri biztos.

Elmondta, hogy egy nagyon szigorú eljárásban új palackot kapnak a tokaji nedűk, és az emlékévhez illő arculatot is. Ezeket a borokat először érzékszervi bírálat alá veti az Országos Borszakértő Bizottság, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászai és Alkoholos Italok Igazgatósága (NÉBIH BAII) szigorú kontrollja alatt analitikai vizsgálatokkal igazolják a bor eredetét.

A munka szigorúan laboratóriumi körülmények között zajlik. Az előkészítés lassan már öt hónapja tart, “mindig vannak átpalackozások, ám ilyen nagy mennyiségű és nemes bor tekintetében ez egyedülálló” – magyarázta Kiss Eliza.

tokaji-aszu-mtiÚjrapalackozott 1956-os ötputtonyos tokaji aszúk. MTI Fotó: Vajda János

Az 1956-os év fantasztikus borévjárat volt, hasonlóképp az 1947-es és ’72-es évekhez, amelyeket az évszázad boraiként emlegetnek – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, a borok átpalackozása “tesztprogram” is. Most 300 ezer palack van Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében, és ha megszületik a kormány döntése, akkor jövőre elkezdődhet más nagyobb tételek átpalackozása is.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke közölte: az a feladatuk, hogy megállapítsák, tiszta, vagy hibás tételek az újrapalackozásra szánt borok.

“Egyénként kibontunk minden palackot, megszagoljuk, megnézzük, milyen a dugó állapota, aztán meg is ízleljük”. Ezután jön az átszűrés és a stabilizálás, majd megkapja az ünnepi köntöst” – részletezte.

Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságának igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy szabályszerű hatósági mintavétel történik az ’56-os palackokból, a borokat analitikai laborban megvizsgálják és megállapítják a nedűk pontos eredetét is.

MTI

A vezető képen: Bai Edit borász és Buránszki György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságának analitikusa egy palack 1956-os ötputtonyos tokaji aszút vizsgál az átszűrés előtt a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet mikrobiológiai laborjában 2016. október 12-én. Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoznak 150 tokaji borkülönlegességet a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, ’56-os évjáratú aszúkból. MTI Fotó: Vajda János

 

 
Read previous post:
Close