full screen background image
Keresés
2020 december 5 - szombat
  • :
  • :

„Ünnepelj gondtalanul!” – érdemes betartani pár szabályt

„Ünnepelj gondtalanul!” – érdemes betartani pár szabályt

2015.12.06. Az adventi gyertyagyújtással kapcsolatos veszélyekre hívja fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Évente mintegy hatezer lakástűz keletkezik Magyarországon, vagyis minden napra több mint 15 tűzeset jut. Az adventi és a karácsonyi időszakban ez a szám a duplájára emelkedik. Ennek oka a figyelmetlenség és az olyan dekorációk, mint az adventi koszorú, az adventi házikó, a karácsonyfa, de veszélyekkel járhat az ünnepi menü elkészítése, vagyis a főzés is.

Az adventi készülődés alkalmával sem szabad elfeledkezni a biztonságról annak érdekében, hogy az ünnep tényleg gondtalan legyen – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelően a legtöbb otthonban gyertyát gyújtanak. Az advent jelképe az adventi koszorú könnyen éghető anyagokból, általában fenyőágból, szalmaalapból készül, így a rajta található gyertyák meggyújtása tűzveszélyt idézhet elő.

„Ünnepelj gondtalanul!” ezzel a szlogennel kíván mindenkinek kellemes adventi várakozást a katasztrófavédelem.

A nem kellően elhelyezett koszorú, vagy a nem megfelelően rögzített és égő gyertya eldőlhet, a lángja meggyújtja a koszorút és/vagy a környezetében lévő éghető anyagokat. Ha a gyertya lángja valamire tovább kapott, de sikerült eloltanunk, akkor se feledkezzenek meg azt utólagosan bejelenteni a tűzoltóság felé – áll a katasztrófavédelem figyelmeztetésében.

Amennyiben mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös hívószámon!

Az elektromos ünnepi dekoráció például karácsonyi égősor dugóját húzza ki az aljzatból, mielőtt elmenne otthonról, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását. Karácsonyi lámpafüzér vásárlásánál keressék a terméken a minőségbiztosítás jeleit. Amelyiken szerepel a „CE” jel, az megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek. A rossz minőségű termékek az áramütés és a tűzeset lehetőségét is magukban hordozzák. Ám még a „CE” jelzéssel ellátott égősort is kapcsolják ki éjszakára, vagy ha huzamosabb időre elmennek otthonról.


A tűzesetek megelőzése érdekében az alábbi tanácsokat érdemes betartani

1. Az éghető anyagú adventi koszorút, gyertyákat mindig helyezzük nem éghető, hőszigetelő alátétre

2. A gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek elhelyezve és rögzítve a koszorún

3. A koszorút ne használjuk az ablakban a függöny, továbbá egyéb éghető anyag közelében

4. Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, ne mozgassuk

5. Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt

6. Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságban

7. Soha ne hagyjuk őrizet-, felügyelet nélkül koszorúnkat, amíg gyertyák égnek rajta

Kadarka.net/Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

* A kép illusztráció