full screen background image
Keresés
2021 június 19 - szombat
  • :
  • :

Rengeteg veszélyt rejt az ünnepi időszak

Rengeteg veszélyt rejt az ünnepi időszak

2016.12.07. Az ünnepi időszakkal kapcsolatos veszélyekre hívta fel a figyelmet a rendőrség és a katasztrófavédelem kedden közös sajtótájékoztatón, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elsőként a fűtési szezonnal járó kockázatokról szólt. Mint elmondta, szinte nincs olyan hét, hogy ne kapnának a szén-monoxiddal kapcsolatos riasztást. Az idén szerencsére Tolna megyében nem történt szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos haláleset, azonban tavaly igen. A szén-monoxid szint növekedésének oka lehet a fűtési rendszerek elégtelensége, illetve a nem megfelelő szellőztetés – tudatta a megyei katasztrófavédelem vezetője.

Ezért fontos, hogy rövid, de annál intenzívebb szellőztetéseket végezzünk azokban a helyiségekben, ahol tüzelő-fűtő berendezés üzemel, különösen, ha ezek állapotát nem ismerni pontosan – hangsúlyozta. Különösen nagy a veszély abban az esetben, ha egy nyílt égésterű tüzelőberendezés és egy nagy teljesítményű szagelszívó, páraelszívó berendezés üzemel együtt. A nagy teljesítményű szagelszívók ugyanis visszaszívhatják az égéstermék elvezetőből a levegőt és az abban lévő káros anyagokat, mint a szén-monoxidot. Mint azt hozzátette, a szén-monoxid-érzékelő látens biztonságot ad. A készülék jelzi a szén-monoxid-szint növekedését, azonban a megelőzést nem szolgálja.

Dr. Balázs Gábor a kémények ellenőrzésének fontosságát is hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet, hogy a kémények ellenőrzését a kéményseprő ipari szerv végzi, egyben kérte a lakosságot, hogy saját biztonságuk érdekében engedjék be a kéményseprőt az előre érkező értesítésnek megfelelő időpontban. A kémények ellenőrzésével és karbantartásával megelőzhetők a kéménytüzek, vagy a nem kívánt gázok visszaáramlása.

Az adventi, karácsonyi időszakban a gyertyagyújtás is veszélyforrást jelent. Az igazgató kiemelte, a gyertyákat szilárd talapzatra kell helyezni és gondoskodni kell arról, hogy ne tudjanak eldőlni. Emellett fontos, hogy a gyertya közelében ne legyenek éghető anyagok. A fényfüzérek kapcsán az elektromos zárlat okozhat veszélyt, ezért ezeket sem szabad könnyen gyulladó anyagokra, például kiszáradt tűlevelekre helyezni. Ha mégis megtörténik a baj és tűz keletkezik, akkor azt nem szabad vízzel oltani, hanem célszerű egy pokrócot rádobni, hogy a levegő utánpótlását megszüntessük.

Molnár Gábor bűnügyi rendőr-főkapitány helyettes a bűnmegelőzési lehetőségekről szólva elmondta, Tolna megyében a vagyon elleni bűncselekmények a legjellemzőbbek. Ez pedig fokozottan igaz az ünnepi időszakra. A bűnügyi főkapitány helyettes kiemelte, a zsúfolt áruházakban veszélyt jelentenek zsebtolvajok. Ezért nem szabad a szükségesnél több pénzt magunknál tartani, illetve a pénztárcát jól látható és könnyen hozzáférhető helyre, a kosárra, vagy a farzsebbe tenni.

Fotó: Kadarka.net

Szintén felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad a kocsiban hagyni az indító kulcsot még rövid időre sem, illetve akkor is zárjuk be az autót, ha csak egy pillanatra hagyjuk ott, valamint ne hagyjunk értéket a járműben látható helyen. Ha feltörik a kocsit, lopnak a járműből ne üljenek vissza és ne fogják meg a járművet, hanem hívják rögtön a 112-es segélykérő számot.

Molnár Gábor elmondta, a lakásbetörések veszélye a korai sötétedéssel, különösen az óraátállítás után jelentősen megnő. Bár ennek megfelelően szervezik a szolgálatot, különösen fontos, hogy a polgárok megtegyék a védelmi intézkedéseket – hangsúlyozta. Mint hozzátette, a betörők jellemzően azt a rövid, fél órás-órás időszakot használják ki, amikor a tulajdonosok bevásárolni mennek.

Figyelmeztetett, senki se töltsön fel az internetre, közösségi platformokra olyan képeket, melyek elárulják, hogy a feltöltő elutazott és nem tartózkodik otthon. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csalók előszeretettel próbálkoznak telefonos átverésekkel. Kiemelte azokat az eseteket, melyekben a telefonáló nyereményt ígér, ha a hívott fél felölt egy bizonyos összeget egy megadott számra. Ezek minden esetben átverések – mondta Molnár Gábor.

Megyeri Zsolt, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője a bevásárlóközpontok környékén jelentősen megnövekedett forgalomra figyelmeztetett. Ezeken a helyeken érdemes fokozott óvatossággal közlekedni az ünnepi időszakban.

A kerékpárosoknak azt tanácsolta, hogy saját biztonságuk érdekében bizonyos esetekben inkább mondjanak le az elsőbbségükről. Mint mondta, a balesetek 15-20 százalékát kerékpárosok és gyalogosok okozzák. Ennek kapcsán kiemelte a világítás és a fényvisszaverő mellény használatának fontosságát. Hozzátette, a gyalogátkelőhelyeknél a gyalogosok sokszor azt gondolják, hogy minden esetben elsőbbségük van. Ám ez nem igaz, a gyalogosnak akkor van elsőbbsége, ha a jármű féktávolságán kívül lép rá a zebrára.

A közlekedésrendészeti osztály vezetője a megváltozott útviszonyok jelentette veszélyre is ráirányította a figyelmet. A nedves, párás útburkolat miatt a közelmúltban több baleset is történt – mondta. Azt tanácsolta a járművezetőknek, hogy közlekedjenek lassabban és bár nem kötelező, használjanak téli gumit, valamint tartsanak hóláncot a kocsiban.

Molnár Ágnes sajtószóvivő a téli hideg kapcsán elmondta, a rendőrség igyekszik kiemelt figyelmet fordítani a hajléktalanokra. Arra kérte a polgárokat, hogy aki magatehetetlen embert lát az utcán, az hívja a 112-es segélykérő számot.

A vezető képen: Megyeri Zsolt (j), Molnár Gábor és dr. Balázs Gábor. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close