full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

Ünnepi közgyűlésen adták át a megyei kitüntető díjakat Kakasdon

Ünnepi közgyűlésen adták át a megyei kitüntető díjakat Kakasdon

2018.09.01. A szombat délelőtt átadott megújult kakasdi faluházban tartotta megyenapi ünnepi közgyűlését a Tolna Megyei Önkormányzat, mely az ünnepségen adta át az idei megyei kitüntető díjakat.

Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke a megújult faluházról úgy fogalmazott, hogy az több mint kő és malter. Mint mondta, faluház Makovecz Imre hagyatéka, és még annál is több, egy jelkép, egy érték. A közgyűlés elnöke Tolna megye értékeit tovább sorolva szólt a csodás természeti környezetről, a gazdag gasztronómiáról és az itt élők vendégszeretetéről és a helyi közösségekről.

Kiemelte, a Tolna Megyei Önkormányzat vezetése már a kezdeteknél is olyan megyét képzelt el, ahol a közösségek megbecsülést érdemelnek. „Olyan megyét képzeltünk, ahol az országgyűlési képviselőkkel, polgármesterekkel, helyi civilekkel együttműködve fejlesztjük a térséget élhetővé és gazdaggá. Olyan megyét képzeltünk, amely szellemi bástya marad a keresztény értékek védelme és tovább örökítése érdekében”.

Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke. Fotó: Kadarka.net

Hangsúlyozta, ez nem csak képzelgés volt, hiszen a megyei önkormányzat a helyi közösségek elkötelezettje, legyen szó anyagi, szakmai vagy elvi támogatásról. A megye élen jár az értékőr mozgalom terén, igazságosan, reálisan és eredményesen hasznosítja a Tolnába érkező forrásokat, egységet teremt, identitást erősít és képviseli az itt élők érdekeit. Arról is szólt, hogy a Tolnába a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban érkező 27 és fél milliárd forint hamar megtalálta a gazdáját, s a megvalósuló projektek mind-mind hozzátesznek egy-egy téglát a közös otthon falaihoz.

A nyolc díjazottal kapcsolatban azt mondta: gyarapodás nincs gyarapítók nélkül, gyarapítóvá pedig az válik, aki a közös ügyek sikeréhez hozzájárul az eszével, az idejével, de legfőképpen a szívével.

Hargita megye – mellyel a Tolna Megyei Önkormányzat vasárnap testvérmegyei szerződést köt Kölesden – küldöttségéről szólva úgy fogalmazott, hogy hazajöttek, hiszen közös a nyelvünk, ennél szorosabb kapocs pedig nem létezik. Hozzáfűzte, vasárnaptól kezdve, Hargita lesz a 110. település Tolna megye szívében.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Fotó: Kadarka.net

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője Tolna megyére, azon belül is a Völgységre utalva azt mondta: ebben a tájban ott van a magyar történelem minden sorsfordulója, benne van a 20. század összes megpróbáltatásának lenyomata, ahogy a kakasdi faluház épületében is ott van a svábok precizitása, a székelyek életöröme és a felvidékiek munkabírása.

Az államtitkár kiemelte, a sokszínűség dacára az itt élők szorosan összetartozó és egy célért dolgozó közösséget alkotnak. A térséget annak lakóinak belé vetett hite és munkája viszi előre. Tolna a megye lakóinak együttműködése által vált az elmúlt időkben ismét olyan hellyé, ahol jó élni, ahova jó hazatérni – fogalmazott Potápi Árpád János.

Fotó: Kadarka.net

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter felidézte, amikor 1699-ben I. Lipót császár és király újra pecséthasználati jogot adott Tolna Vármegyének és ezzel az oszmán hódítás másfél évszázadát követően helyreállította a közigazgatást, az ország egyik legfontosabb újrakezdése előtt állt. Hiszen a 18. század eleji összeírás mindössze 13 népes helyet, lakott települést és mindössze 1200 embert talált a megyében. Az itt élők azonban megmutatták, nem félnek a munkától, a harctól.

A miniszter emlékeztetett, az újraépítés történelmünk visszatérő eleme, hiszen később a világháború, majd az azt követő szocialista diktatúra is pusztulást hozott. A Tolnában élő svábokat kitelepítették, a megyébe pedig székelyeket, csángókat, felvidékieket telepítettek. Minderre szavai szerint emlékezni kell ahhoz, ha tudni akarjuk, milyen értékes Tolna megye.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: Kadarka.net

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyancsak méltatta az építő közösségeket. Kiemelte, egy nemzet akkor emelkedhet fel csak igazán ha mindenki részese lehet. Ezért lehetőséget kell hagyni a közösségeknek, mindenkinek lehetőséget kell kapnia a továbblépésre, a fiataloknak a tanulásra, a felnőtteknek a munkába állásra, a nyugdíjasoknak a biztonságban élt tisztes öregkorra. Az, hogy milyen lesz az életünk, azon múlik, hogy milyenek a közösségeink, így lesz az otthonunk az a vidék, ahol élünk.

Arról is szólt, hogy Magyarországon most új utak, iskolák és templomok épülnek, gyarapszik a gazdaság, nőnek a bérek, miközben csökken a munkanélküliség és az államadósság. Hozzáfűzte, amikor egy település – mint Kakasd a Megyenap alkalmával – egy napon avathat megújult faluházat és lelátót, akkor a fejlődés kézzelfogható.

Borboly Csaba, az erdélyi Hargita Megye Tanácsának elnöke. Fotó: Kadarka.net

Borboly Csaba, az erdélyi Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében azt mondta: egy családban az új testvér mindig új lehetőségeket hoz. Hozzáfűzte, azért is vannak jelen örömmel, mert a testvérmegyei megállapodás megkötése mindkét megyét erősíti majd. A szerződés megkötésétől azt remélik, hogy segíteni tud a közös jövőkép megfogalmazásában és a felnövekvő nemzedéket arra tudják biztatni, hogy maradjanak otthon, mert érdemes – tudatta az elnök.

A díjazottak és díjakat átadók. Fotó: Kadarka.net

A beszédek után adták át az idei megyei kitüntető címeket és díjakat. A rendezvényen közreműködött a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes (tánc), valamint András Orsolya és Jordáki Edit (ének), illetve Dombi Luca (vers).

„TOLNA MEGYE KÖZBIZTONSÁGÁÉRT” díj
Dr. Kovács Zoltán Béla r.ezredes főkapitány-helyettesnek, szakterületén végzett kiváló, magas színvonalú, és áldozatos munkájáért, társadalmi szerepvállalásáért, szakértő vezetői tevékenysége elismeréseként.

„TOLNA MEGYE KÖZSZOLGÁLATÁÉRT” díj
Fehérvári Zoltánné, bonyhádi adócsoport vezető részére, Bonyhád Város Önkormányzata, valamint a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó nyolc település adóigazgatási feladatainak kiváló teljesítéséért, vezetői megbízatásának példás gyakorlásáért.

Gulyásné dr. Könye Katalin jegyzőnek Tamási Város Önkormányzati Hivatalának példás irányítása, kimagasló vezetői munkája és szakmai elkötelezettsége, a településfejlesztés, a civil szféra és a sportélet területén tanúsított támogató munkája elismeréséül.

„SIPOS MÁRTON-DÍJ”
Márkus Istvánnak, a szabadidősport szervezésében vállalt közösségépítő tevékenysége, a megyeszékhely sporteseményeinek, sportéletének fellendítése érdekében végzett elkötelezett munkája elismeréséül.

„BABITS MIHÁLY-DÍJ”:
Gáti Mariannak, a képzőművészet különböző ágazataiban hosszú évtizedek óta végzett alkotó munkásságáért, a fiatal generációk körében végzett igényes, esztétikus nevelő tevékenysége elismeréséül.

„BESZÉDES JÓZSEF-DÍJ”:
Knipl János vállalkozónak, több évtizede indult vállalkozásának sikeres fejlesztéséért, s ezáltal a foglalkoztatás területén elért példás eredményeiért, festés-technológiai cége korszerű és környezetbarát működése elismeréséül.

„BEZERÉDJ ISTVÁN-DÍJ”:
Dr. Szily Ferenc főorvosnak, közel hét évtizedes, kiváló röntgen diagnosztikai szakmai munkájáért, Tolna megye betegei és a kórház elkötelezett, alázatos szolgálatáért.

„TOLNA MEGYÉÉRT-DÍJ”:
Hirt Ferenc országgyűlési képviselőnek, évtizeden túlmutató honatyai érdekképviselete, szűkebb hazájának, Tolna megyének gyarapítása, a területfejlesztés és a vidéken élő emberek boldogulásáért végzett áldozatos munkája, a hátrányos helyzetű térségek felemelkedésének elősegítése elismeréséül.

A díjakat Gulyás Gergely, Potápi Árpád és Fehérvári Tamás adta át.

Tolna Megyei Nemzetiségi nívódíj 

Roma díjazott: Dr. Orsós Anna egyetemi tanár

Német díjazott: Fricz József

Mint azt megírtuk, a Tolna Megyei Önkormányzat szervezésében megtartott Megyenap, illetve a falunap részeként – az ünnepi közgyűlést megelőzően – adták át a megújult faluházat és a labdarúgópálya szintén felújított lelátóját Kakasdon. Erről itt olvashat bővebben – kattintson! 

Szintén a Megyenap és a falunap részként kulturális műsort tartottak, melyen többek között táncegyüttesek léptek fel.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close