full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Közel 46 millió forinttal toldották meg a megye költségvetését

Közel 46 millió forinttal toldották meg a megye költségvetését

2016.12.03. Idei utolsó soros ülését tartotta a Tolna Megyei Közgyűlés pénteken a Vármegyeháza Dísztermében.

A napirendi pontok között szerepelt az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendelet szokásos negyedéves módosítása. A költségvetés főösszege 443.883.942 Ft-ról 489.843.616 Ft-ra módosul, a növekedés 45.959.674 Ft.

A főösszeg módosításának oka, hogy az önkormányzat közel 13 millió forint támogatást nyert elsősorban működéssel, üzemeletetéssel kapcsolatos területfejlesztési feladatokra. Emellett az önkormányzat 30 millió forint uniós támogatást nyert el a „Klímavédelem és fenntarthatóság – klímastratégia kidolgozása és éghajlat-változási platform létrehozása és működtetése – Tolna megyében” című KEHOP-1.2.0-15-2016-00009 azonosító számú pályázatára. További 3 millió forint támogatást nyertek pályázaton a megyei értékek ifjúság körében történő megismertetésére, megyei vetélkedők szervezésére és lebonyolítására.

A képviselő meghallgatták és elfogadták a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, dr. Balázs Gábor tű. ezredes idei évi beszámolóját. Mint azt a megyei katasztrófavédelem vezetője elmondta, stabil szervezettel, létszámváltozás nélkül tudták feladataikat végrehajtani. Idén eddig mintegy 1400 tűzoltói beavatkozást hajtottak végre. Dr. Balázs Gábor beszámolt arról is, hogy a Kurdi Önkéntes Tűzoltóság júniustól önálló beavatkozásra jogosult, ezzel csökkentve a vonulási időt. Az igazgató az eszközbeszerzésekről is szólt. Mint mondta az új eszközöket arányosan osztják el a megyében. Dobóváron magasból mentőt, Pakson gépjárműfecskendőt adtak át, de ezek mellett további eszközök érkeznek majd Tolna megyébe.

Dr. Balázs Gábor beszámolója. Jobbról Kapitány Zsolt alelnök. Fotó: Ótós Réka

Ugyancsak elfogadták a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának beszámolóját. Mint ismeretes  az önkormányzat 2015. október 7-én kötött megállapodást a  Tolna Megyei Önkormányzattal arról, hogy a megye határozott időre ingyen átadja a Német Színházat. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a Magyarországi Német Színház épületegyüttesét az idén teljes körűen felújította, statikailag megerősítette, a színház műszaki berendezéseit kicserélte. E célra az Önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumától 200 millió forint támogatást kapott. A felújítás során az épület külsőleg és belsőleg teljesen megújult.

Dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke a bizottság második féléves munkáját ismertette. Mint az beszámolójából kiderült, jelenleg a megye 52 településén folyik értékgyűjtő munka, a bizottság pedig két alkalommal ült össze és összesen tizenhét értéket vett fel a megyei értéktárba. A Tolna Megyei Önkormányzat augusztus 26-án rendezte meg a „Vár a megye” – Tolna Megyei Értékek Napja című rendezvényt Zombán, ahol 58 település részvételével tartottak főzőversenyt, élő társasjátékot, boregyetemet, focikupát és kulturális műsort. A rendezvény kiemelt része volt a Tolna Megyei Értéktár Bizottság döntésének bejelentése: a megyei értéktárban szereplő több, mint 300 érték közül melyek azok, amelyeket a bizottság kiemelt megyei értéknek, azaz Tolnaikumnak választott meg.

A megyei értéktár bizottság döntése alapján „Tolnaikum” lett a „Sárköz népművészete”, a „Bonyhádi zománcáru és zománcedény”, a „Gyulaji dámszarvas”, a „Grábóci szerb ortodox búcsú”, a „Szekszárdi történelmi borvidék és borai”, a „Györkönyi pincefalu” és a „Szekszárdi vármegyeháza”.

Ribányi József alelnök a Közgyűlésben helyet foglaló képviselőktől kérte, hogy biztassák helyi értéktárak létrehozására azokat a településeket, ahol még nem alakult bizottság.

Fotó: Ótós Réka

Sulyok Balázs megyei főépítész tapasztalatairól  számolt be a Közgyűlésnek. Elmondta 2016-ban viszonylag sok, 27 település módosította rendezési tervét. Beszámolójában kiemelte, a Sió-projektet, mellyel kapcsolatban a főépítészi munka része volt 2016-ban is a műszaki – szakmai egyeztetések, előkészítési, terveztetési munkák koordinálása.

Ugyancsak helyben hagyták a Tolna Megyei Önkormányzat 2016. évi nemzetközi tevékenységének értékelését, valamint a 2017. évi külügyi tervének elfogadására vonatkozó javaslatot. A megyei önkormányzat a tervek szerint jövőben is élénk partnerkapcsolatokat kíván folytatni a testvérmegyékkel, járásokkal.

Szintén döntöttek arról, hogy százezer forinttal segítik a Bonyhádi Matematikai Tehetségfejlesztő Közhasznú Alapítványt, mely támogatja a matematikai tehetségfejlesztést, a tanulók versenyeken, szakkörökön, szaktáborokban való részvételét, és a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok jutalmazását.

A vezető képen: Ribányi József alelnök, dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző és Kapitány Zsolt alelnök. Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close