full screen background image
Keresés
2021 január 14 - csütörtök
  • :
  • :

Vakvezető kutyák világnapja – az életüket bízzák négylábú társukra

Vakvezető kutyák világnapja – az életüket bízzák négylábú társukra

2017.04.29. Április 27. a vakvezető kutyák világnapja – az alkalomból csütörtökön kutyás bemutatót és mini konferenciát rendezett a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete (VGYTME) Szekszárdon.

A Garay téri bemutatón Bálványossy Zoltán, az egyesület elnökségi tagja – aki kutyájával, Boscóval érkezett – arról szólt, hogy mit is jelent a vak emberek számára vakvezető kutya.

Mint mondta, Boscó a leghűségesebb társa, támasza. Számára Boscó hű barát, akire mindig számíthat, a függetlenséget, a mozgásszabadságot köszönheti neki. A családtagok és a barátok is segítenek, de ők nem érnek mindig rá, nincsenek mindig mellette, nem úgy mint Boscó. A vakvezető kutya élete végéig szolgálja gazdáját, óvja testi épségét – fogalmazott Bálványossy Zoltán.

Boscó minden alkalmat megragad a pihenésre, hiszen munkája rendkívül fárasztó. Ugyanis nagy odafigyelést igényel, hogy minden akadályt észrevegyen. A vakvezető kutya azért él, hogy segíthessen, a vak ember pedig az életét bízza rá – tudatta az egyesület elnökségi tagja.

Bálványossy Zoltán azt is elmondta, hogy Tolna megyében 8 vakvezető kutya van és ketten vannak, aki vakvezető kutyára várnak. Az országban a Csepelen található, vakvezető kutyákat képző iskola felmérése szerint összesen 126 vakvezető kutya segíti gazdáját és jelenleg országos szinten hetvenen várnak négylábú segítő társra – ismertette.

Bálványossy Zoltán, tőle balra Kovács Lászlóné a Garay téri rendezvényen. Fotó: Kadarka.net

Minden szekszárdi iskolát értesítettek a rendezvényről, de sajnos még a közelben lévő intézmények sem küldtek még csak egy kisebb csoportot sem a szemléletformáló, figyelemfelkeltő rendezvényre – mondta Kovács Lászlóné, az egyesület elnöke. Hozzátette, pedig az egyesület az intézmények hívószavára mindig ingyen vállalja az érzékenyítő órák megtartását. Ezen tapasztalata alapján is hangsúlyozta, sok teendő van még a szemléletformálás területén.

Kovács Lászlóné arról is beszélt, hogy az első vakvezető kutya kiképző iskola Németországban kezdett el működni 1916-ban, miután az I. világháborúban sok katona vesztette el a látását. Magyarországon pedig az 1970-es évek közepén Rithnovszky János kezdett el elsőként vakvezető kutyával közlekedni. Ő volt az, aki még az évtized végén a csepeli kutyakiképző iskolát létesítette, melyet most a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége működtet. Magyarországon ma évente 16 kutyát tudnak kiképezni vakvezetésre, ezért is várnak ilyen sokan segítőre – tudatta Kovács Lászlóné.

Az elnök felhívta a figyelmet, hogy a törvényi előírások szerint a vakvezető kutyát gazdája beviheti a közintézményekbe, hivatalokba és boltokba, de a vendéglátóhelyekre és a buszokra is. Vagyis gyakorlatilag mindenhova kötelesek beengedni a vakvezető ebeket.

A rendezvényen szintén ott volt a súlyosan hallássérült Simonné Váradi Zsuzsanna, a SINOSZ Szakmai vezetője, aki a kistermetű jelzőkutyáját, Odo-t hozta magával. Az Odo-hoz hasonló, speciálisan képzett kutyusok a hallássérült emberek számára óriási segítséget jelentenek azzal, hogy tulajdonosuk számára különféle módon, többnyire érintéssel jelzik az olyan hangokat, mint például a telefoncsörgés, vagy az ajtócsengő.

A PTE Gyakorló Óvodában tartott bemutatót az egyesület. Fotó: VGYTME

A Garay téri rendezvény után az egyesület Hunyadi utcai székházában „mini konferenciát tartottak”. A konferencián Bálványossy Zoltán „Vakvezető kutya jogi háttere” címmel, Simonné Váradi zsuzsanna „Segítőkutya szerepe a hallássérültek életében” címmel, Szabó László egyesületi tag „Vakvezető kutya a látássérültek szolgálatában” címmel, tartott előadást.

A rendezvényen a Garay János Gimnáziumból egy osztály diákjai, illetve osztályfőnökük Toronyi Gyöngyi is részt vett. Mint azt Kovács Lászlóné elmondta, ennek nagyon örültünk, mert a diákok nagyon érdeklődőek voltak és a rendezvény ideje alatt végig maradtak.

A nap zárásaként az egyesület a PTE Gyakorló Óvodában tartott zenés műsorral egybekötött vakvezető kutya bemutatót az intézmény óvodásainak részvételével.

A rendezvényen énekes műsort adott Rákóczi Eszter, a műsorvezető Németh Judit előadóművész volt.

Fotó: Kadarka.net, VGYTME