full screen background image
Keresés
2021 január 14 - csütörtök
  • :
  • :

Különlegesen kiképzett labradorokkal tartottak bemutatót

Különlegesen kiképzett labradorokkal tartottak bemutatót

2016.05.07. A csepeli Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Vakvezetőkutya-kiképző Iskola oktatói tartottak kutyás bemutatót csütörtökön a Luther téren.

A bemutatót figyelemfelkeltési célból szervezte meg a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete. Schiff Mónika iskolavezető a bemutatót megelőzően elmondta, hogy évente 10-14 labrador retrievert tudnak kiképezni az iskolában vakvezetésre. A kölykök 8 hetes korukban látó családokhoz kerülnek, ahol 10 hónapos korukig nevelkednek, miközben az iskola figyelemmel kíséri a fejlődésüket. Ezt követően lépésről-lépésre haladnak a kutyusok kiképzésével és nevelésével, ami mintegy  fél évet vesz igénybe. Egy-egy feladatot több ezerszer is elgyakorolnak, hogy a kutyák jól végezzék dolgukat. Mindig a kutyához választanak gazdát és sosem fordítva.

Kutyához csak olyan látássérült juthat, aki ismeri a fehér bot használatát, ami elengedhetetlen az utcán való közlekedéshez. Mint Schiff Mónika fogalmazott, a kutya nem taxi és nem is az ember agya, hanem a szeme.  Azt is elmondta, hogy az iskola nem adja ki az ebek tulajdonjogát, és a kutyákat életük végéig  figyelemmel kísérik. Nagyon fontos ugyanis, hogy a látássérült gazdánál olyan vakvezető kutya legyen, mely minden tekintetben megfelel a feladatra. Egy öreg, rosszul látó, vagy halló ebre ugyanis már nem lehet egy látássérült, vagy vak ember segítését rábízni.

Az iskola két oktatója ezt követően két tanonc labrador segítségével bemutatta, hogy milyen parancsszavakat, feladatokat kell ismerniük a vakvezető kutyáknak, hogyan fegyelmezik és dicsérik őket. A bemutatón résztvevők láthatták, hogyan kerül a speciális hám az ebekre, hogyan reagálnak a különböző vezényszavakra, vagy miként reagálnak a különböző őket érő ingerekre. Az oktatók és a kutyusok egy rögtönzött akadálypálya segítségével azt is bemutatták, hogyan közlekednek a látássérült emberek a vakvezető kutyával.

A labradorok egyébként végig nagyon fegyelmezettek voltak, ahogy az egy ilyen fontos feladatot végző kutyától elvárható.

Hiába a fegyelmezettség, sajnos a közelmúltban is megtörtént a vak Bálványosi Zoltánnal és Bosco nevű hűséges társával,  hogy nem engedte őket beszállni az autójába az egyetlen ott várakozó taxis a szekszárdi vasútállomásnál. Pedig Bosco mindenhol tud viselkedni – mesélte szomorúan Zoltán. Hozzátette, ez nem egyedi eset, és sajnos az emberek nem ismerik a jogszabályokat. Törvény szerint ugyanis a vakvezető kutya bárhova bemehet, ahova a gazdája szeretne bejutni. Azt is mondta, hogy Bosco a szeme és a világ összes pénzéért sem válna meg hű társától, legjobb barátjától.

Bálványosi Zoltán és Bosco. Fotó: Kadarka.net

A Segítő mancsok című figyelemfelkeltő sorozat második rendezvényén szintén ott volt a súlyosan hallássérült Váradi Zsuzsanna, aki a kistermetű jelzőkutyáját, Odo-t hozta magával. Az Odo-hoz hasonló, speciálisan képzett kutyusok ugyanis a hallássérült emberek számára óriási segítséget jelentenek azzal, hogy tulajdonosuk számára különféle módon, többnyire érintéssel jelzik az olyan hangokat, mint például a telefoncsörgés, vagy az ajtócsengő.

A rendezvényen részt vett a Hétszínvilág Otthon lakója Nagy János, aki előadta Turmezei Erzsébet Pótvizsga című versét.

Kovács Lászlóné, a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete vezetője portálunknak elmondta a vakvezető kutyák hatalmas segítséget jelentenek látássérült gazdáiknak a mindennapi életben. Erre szerették volna felhívni a figyelmet a Vakvezető kutyák világnapjához kötődve megtartott „Segítő mancsok“ elnevezésű akció második rendezvényén. Tolna megyében jelenleg ketten várnak arra, hogy vakvezető kutyát kapjanak.

Mint azt a Kadarka.net megírta, az egyesület az elmúlt héten a Garay téren a tartotta meg a figyelemfelkeltő rendezvény első részét.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close