full screen background image
Keresés
2021 július 31 - szombat
  • :
  • :

Ribányi: jól képzett hazai munkaerő és erős vállalkozások kellenek

Ribányi: jól képzett hazai munkaerő és erős vállalkozások kellenek

2016.09.30. A Tolna megyei vállalkozásoknak jól képzett hazai munkaerőre, ehhez pedig forrásokra van szükségük. Ezért is nagyon fontos, hogy a megye gazdasági szereplői minél hatékonyabban kihasználják a 2020-ig tartó fejlesztési ciklus pályázati forrásait – hangzott el azon a vállalkozásfejlesztési konferencián, melyet pénteken tartottak a Vármegyeházán.

A Tolna Megyei Önkormányzat és a Széchenyi Programiroda közös vállalkozásfejlesztési konferenciáján Naszvadi Balázs terület- és vidékfejlesztési osztályvezető köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a rendezvény célja a Tolna megyei vállalkozások segítése azáltal, hogy felvilágosítást adnak az elérhető pályázatokról.

Ribányi József, a megyei közgyűlés alelnöke megnyitó beszédében arról szólt, hogy a megye akkor lehet erős, ha erős önkormányzatai és vállalkozásai vannak. Mint arra emlékeztetett, a megyék feladata 2012 óta a területfejlesztés. A megyei önkormányzat katalizátorként kíván működni, hogy az itt lévő önkormányzatok, gazdasági társaságok megtalálják a jövőjüket – mondta. A 2020-ig tartó ciklus várhatóan az utolsó, amikor nagyobb összegű vissza nem térítendő támogatásokhoz lehet hozzájutni a Európai Uniótól – tette hozzá.

A képen Ribányi József. Fotó Ótós Réka

Ribányi József, a Régiók Bizottsága magyar delegációvezetőjeként azt is elmondta, hogy az Unió fejlettebb régiói is úgy gondolkodnak, hogy meg kell tartani a vissza nem térítendő támogatások rendszerét. Mint azt hozzátette, az unió elhúzódó migrációs válságra számít, ami komolyan veszélyezteti a kohéziós alapokat. A migrációra is utalva kifejtette, a vállalkozásoknak jól képzett magyar munkaerőre van szüksége. Ahhoz, hogy a munkaerő ne vándoroljon el, anyagi források, jó támogatási rendszer kell – tette hozzá.

Mint azt Ribányi József kiemelte, éppen ezért, a fiatalok Tolnában tartása érdekében fontos, hogy az itt lévő önkormányzatok, gazdasági társaságok, vállalkozások jól kihasználják a pályázati lehetőségeket.

A képen Pichler Balázs. Fotó: Ótós Réka.

A 2014-2020-as fejlesztési ciklusban 9 ezer milliárd forint fejlesztési összeg áll hazánk rendelkezésére – tájékoztatott Pichler Balázs, a Miniszterelnökség Monitoring és Értékelési Főosztályának vezetője. A keretösszeg 10 operatív program között oszlik meg. Az előző fejlesztési ciklushoz képest nagy változás, hogy a 2020-ig terjedő időszakban a gazdaságfejlesztésre és innovációra jut a legnagyobb, mintegy 2549 milliárd forintos keret. Ez mintegy két és félszerese annak, mint ami erre a területre az előző ciklusban jutott – tette hozzá a főosztályvezető. Jelentősebb, ezermilliárdos keretösszeg jut a közlekedésfejlesztésre, a Környezeti Energia Programra, a Területi Operatív Programra és a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programra is.

Pichler Balázs elmondta, szeptember 26-ig 52 ezer pályázat érkezett mintegy 6800 milliárd forint értékben és eddig 566 milliárd forint támogatást fizettek ki.

A főosztályvezető prezentációja után a résztvevők előadást hallgathattak meg a „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatásáról”, a GINOP 1.2.2-16 című pályázati felhívásról, valamint a közeljövőben megjelenő Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázati felhívásairól. A megjelentek ezek után a „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében” (GINOP 1.2.3-8.3.4-16) című pályázati felhívásról és a Tolna megyei vállalkozások számára igénybe vehető kedvezményes finanszírozási forrásokról hallhattak.

Fotó: Tolna Megyei Önkormányzat – Ótós Réka