full screen background image
Keresés
2021 november 28 - vasárnap
  • :
  • :

„Vállalnunk kell a Szent István által ránk hagyott örökséget”

„Vállalnunk kell a Szent István által ránk hagyott örökséget”

2019.08.21. Szent István nemcsak államot teremtett, hanem értékrendet is, melynek alapját a hit, az erkölcs, a közös kultúra jelentette – mondta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere kedden az állalapító szobránál megtartott ünnepi beszédében.

A belvárosi templomban megtartott ünnepi szentmisével, ökumenikus kenyérszenteléssel és templomi áldással vette kezdetét a Szent István Nap Szekszárdon. A szentmisét felvonulás követte, a menet a templomtól a Szent István térre tartott, ahol Ács Rezső polgármester az államalapító király szobránál ünnepi beszédet mondott.

Ács Rezső beszédében arról szólt, hogy a múltba tekintő embernek képesnek kell lennie arra, hogy hitelesen tekintsen az egykor volt világra és, arra hogy lelkiismeretesen építse be saját jelenébe azt, amiről tudomást szerzett. Mint fogalmazott, az első elvárásnak könnyen megfelelhetünk, hiszen a történelmi kutatások, leírások ma már viszonylag pontos képet adnak a kor eseményeiről.

Fotó: Kiss Albert.

A polgármester szavai szerint Szent István a magyar történelem talán legnagyobb fordulópontján kapta örökül az uralkodás lehetőségét és felelősségét. Súlyos döntést kellett felvállalnia és ő nagyszerű felismeréssel tudott felnőni a feladathoz. A pápai áldással és a korona elfogadásával a Magyar Fejedelemség az európai keresztény közösség része lett. Ez a korszakos, máig meghatározó jelentőségű döntés nem járhatott érdeksérelem nélkül, de Szent Istvánnak nemcsak elhatározása, hite is volt döntése végigviteléhez.

Mint a városvezető fogalmazott, tettei nem a hatalom öncélú megtartását szolgálták, cselekedetei igazi mozgatórugóját mindig is a magyarság megőrzése, önállóságának megtartása és jövőjének biztosítása jelentette. Kiemelte, Szent István nemcsak államot teremtett, hanem értékrendet is, melynek alapját a hit, az erkölcs, a közös kultúra jelentette. Hozzátette, olyan értékrendet alapozott meg, mely ezer év után is megállja a helyét. Ugyanakkor lényeges felismerés volt részéről, hogy a magunké mellett az európai kultúra ápolása és védelme is fontos. Hiszen az igazi erőt az egymás mellett élő, de azonos értékrendet képviselő társadalmak közös fellépése jelentheti.

Ács Rezső mondott ünnepi beszédet az államalapító szobránál. Fotó: Kiss Albert.

Ács Rezső arról is szólt, hogy minden körülmények között képesnek kell lennünk a régmúlt történéseit, tapasztalatait beépíteni a jelenünkbe, jövőnk kialakításába. Mint fogalmazott, ez az egyetlen lehetőségünk, hiszen magyarságunk, kultúránk megőrzésére nincs más esély. Vállalnunk kell a Szent István által ránk hagyott örökséget, azt az értékrendet amely immár egy évezrede biztosítja nemzetünk megmaradását.

Hangsúlyozta: „Értékrendünk hitünkön, hagyományainkon alapul és nem engedhetjük meg, hogy ezek helyét átvegye a ma Európa szerte tapasztalható nihil, a birtoklás Talmi élménye. Ragaszkodnunk kell hagyományos értékeinkhez, nemzeti önállóságunkhoz, kulturális örökségünkhöz, a családi közösségen alapuló társadalom víziójához. Hosszú távon is biztonságos jövőképet kell alkotnunk, melyben nem áldozzuk fel unokáink eljövendő évszázadait a pillanatnyi élvezetekért.”

Bartinások tisztelegnek koszorúval Szent István emléke előtt. Fotó: Kiss Albert.

Zárásként úgy fogalmazott, augusztus 20-án egy több mint ezer éve élt magyar uralkodó és máig kiható életműve, államiságunk előtt tisztelgünk. Ha erre az évezredre úgy tekintünk, mint egy múzeumi tárgyra, magunkat csapjuk be és tévúton járunk, ám amint jövőnk biztosítékát szemléljük, fel tudunk nőni a feladathoz.

Az ünnepség, melyen közreműködtek a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének tagjai és a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett, koszorúzással zárult. Szent István király szobránál a város vezetői, intézményvezetők, különféle egyesületek képviselői és polgárok helyezték el az emlékezés virágait.

A nap zárásaként Geszti Péter adott koncertet életművéből a Béla király téren, melyet tűzijáték követett.

Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close