full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

„Van mire büszkének lennie Szekszárdnak”

„Van mire büszkének lennie Szekszárdnak”

2017.09.15. Komoly élénkítő hatást gyakorolnak a gazdaságra a Szekszárdi Szüreti Napokhoz hasonló kulturális rendezvények, melyeknek köszönhetően egyre több  turista látogat hazánkba – hangzott el a fesztivál hivatalos nyitóünnepségén péntek délután a Béla király téren.  

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára ünnepi beszédében elmondta, Magyarország turisztikai potenciálja évről évre emelkedik, és külföldön is egyre jobban érdeklődnek a magyar kultúra iránt. Hangsúlyozta, a turizmus szempontjából rendkívül fontosak a minőségi fesztiválok, mint például a szüreti fesztiválok. Mint azt hozzátette, ezek a rendezvények nagyban növelik a vendégéjszakák számát és nagyfokú gazdaságélénkítő hatást gyakorolnak.

Az államtitkár a minőségi borkészítést a kézművesség, a szakmai tudás és a művészet elegyének nevezte. Emellett úgy fogalmazott, hogy a minőségi borok kóstolása emeli az életminőséget. Zárásként arról is szólt, hogy Liszt Ferenc is alig várta, hogy Magyarország akkori legjobb vörösborait kóstolhassa Szekszárdon. Ezzel kapcsolatban kijelentette, történelmi örökségünk ezen borvidék szeretete.

Dr. Hoppál Péter. Fotó: Kadarka.net

A borászatban olyan mértékű fejlesztések történtek az elmúlt időkben, hogy ha Magyarország minden iparága közel ilyen mértékben fejlődött volna, akkor hazánk nemzetközi szinten is kimagasló eredményt tudott volna elérni – fogalmazott Süli János, a paksi atomerőmű bővítését felügyelő tárca nélküli miniszter. Hozzátette, a „földbe rejtett értékek” arra szolgálnak, hogy megmutassák azokat. A tárca nélküli miniszter – a borászokkal folytatott beszélgetései nyomán – arról is szólt, hogy az idei borok minősége még a 2012-es évjárat minőségét is meghaladhatja.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta, többek között arról ejtett szót, hogy az elmúlt években a Szekszárdi Szüreti Napokon sok prominens személyiséggel találkozott, talán mert jól érezték magukat. Mint fogalmazott, a városnak van egy olyan hangulata, amely a szüreti napok idején csúcsosodik ki, de a hétköznapokon is jól érezhető.

Győrffy Balázs. Fotó: Kadarka.net

A borászok által elért eredményekre utalva azt mondta, van mire büszkének lennie a városnak. Hozzátette, a szekszárdi borászok a szakma krémjét jelentik a borásztársadalomban. A NAK elnöke tudatta, a beruházási szándékból látszik, hogy a borászok hosszútávon terveznek, ami fontos az egyre erősödő agrárium, a mezőgazdaság szempontjából.

Horváth István, a térség országgyűlési képviselője beszédében többek között arról szólt, hogy a korábbi évszázadoknak köszönhetően a szekszárdi emberek szívében az 1949-es államosítást követően is megmaradt a szőlőtermesztés és borkészítés szeretete, hagyománya. A rendszerváltozás után pedig a hagyományokra alapuló, de modern technikát alkalmazó borászatok jöttek létre.

Horváth István. Fotó: Kadarka.net

Mint fogalmazott, a Szekszárdi borvidék Magyarország, de talán Európa, sőt a világ legkiválóbb szőlőtermő területe és a szorgos kezeknek köszönhetően itt terem a legjobb borszőlő. Hozzátette, a szekszárdi borok a legkiválóbb minőséget jelentik bárhol a világon. Kiemelte, a szekszárdi hazánk legeredményesebb borvidéke, hiszen egyetlen másik borvidék sem mondhatja el magáról azt, hogy öt „Év bortermelője” került volna ki a borászai közül.

Horváth István a jövőről is bizakodóan szólt. Miként azt mondta, érkezik már a jövő szőlészeinek és borászainak következő generációja, melynek tagjai a hagyományokra, a szorgalomra alapozva és magas minőségre törekedve veszik át a stafétát.

Ács Rezső. Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere emlékeztetett, a marketing szakma nemrég városmarketing gyémántdíjjal és védjeggyel jutalmazta a Szekszárdi Szüreti Napokat. Mint fogalmazott, óriási elismerés ez azoknak, akik egész évben sokat tesznek azért, hogy a rendezvényt ilyen magas színvonalon lehessen megtartani. Azt is elmondta, hogy az idei szüreti napok egyik különlegessége, hogy éppen az idén 30 éve annak, hogy Szekszárd elnyerte „A szőlő és a bor nemzetközi városa” címet, amit ebből az alkalomból péntek délelőtt egy borászati konferenciával ünnepeltek meg. Ács Rezső a Szekszárdi Szüreti Napokat – zárásként – az összefogás fesztiváljának nevezte.

Az ünnepi beszédek végén Sebestyén Csaba borász pár szóban személyesen mutatta be a 2017-es év Szekszárd Város Borát, a Sebestyén Pince 2015-ös Iván-völgyi Bikavérét. A rendezvény vendégei ezt követően közösen koccintottak a borral. Az ünnepélyes megnyitón közreműködött Zsikó Zsuzsanna népdalénekes, a Fölszállott a páva verseny döntőse és a Bartina Néptánc Egyesület.

A Szekszárdi Szüreti Napok részletes programleírását itt találja – kattintson!

A vezetőképen (balról): Ács Rezső, Győrffy Balázs, dr. Hoppál Péter, dr. Dorkota Lajos, Süli János, Horváth István. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close