full screen background image
Keresés
2021 január 13 - szerda
  • :
  • :

Van perspektíva vidéken – vállalkozószellem kell a fejlődéshez

Van perspektíva vidéken – vállalkozószellem kell a fejlődéshez

2015.10.07. Közel 100 millió forint értékű telephelyfejlesztést hajtott végre részben uniós támogatás segítségével a GEO-BE-KE Út- és Mélyépítő Kft. Várdombon.

A projekt szerda délelőtt tartott záróünnepségén Csepreghy Nándor helyettes államtitkár elmondta, a cég sikere azt a vállalkozói szellemet dicséri, melynek egyre többször lehetünk szemtanúi Magyarországon. Hozzátette, a kormány célja, hogy élhetővé tegye a vidéket és csökkentse azt különbséget, mely Budapest, a megyei jogú városok és a vidéki kisvárosok között tapasztalható.

– Ehhez megélhetést, munkát kell adni a vidéki embereknek, fejleszteni kell a közszolgáltatásokat, az oktatást, a szociális ellátórendszert és az idősgondozást – mondta Csepreghy Nándor. Hozzátette, a GEO-BE-KE Kft. beruházása megmutatja: van perspektíva vidéken. Mint fogalmazott, kellenek a vállalkozók, akik meglátják a lehetőségeket és kihasználják a rendelkezésre álló forrásokat.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár Fotó: Ótos Réka

A helyettes államtitkár arról is szólt az átadón, a kormány határozott elképzelése, hogy támogassa a fejlesztéseket. Azokat a fejlesztéseket, melyek a piac és az adott régió meghatározó szereplőjévé tehetik az olyan hazai vállalkozásokat, mint a GEO-BE-KE Kft, mely 5 éve indult, mára mégis több mint húsz embernek ad munkát. A közepes és nagy cégek a kisebb helyi vállalkozásokkal együttműködve alkalmasak a hazai szükségletek ellátására. Aki uniós támogatású projektek megvalósításában vett, illetve vesz részt, az a magyar gazdaság fejlesztéséhez, sikeréhez járul hozzá – hangsúlyozta beszédében Csepreghy Nándor helyettes államtitkár.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett, a megyei önkormányzat elvégezte az Integrált Területi Program által előírt feladatokat. Hozzátette a programban 27,5 milliárd forint támogatás érkezik a 2020-ig tartó uniós pályázati ciklusban Tolna megyébe. Már 2015-2016-ban mintegy 16,5 milliárd forint lesz a felhasználható megyei keretösszeg. Az önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak által lehívható források elnyeréséért gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő és a vidék élhetővé tételét elősegítő projektekkel lehet sikerrel pályázni.

Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke Fotó: Ótos Réka

Meg kell ragadni a lehetőséget, mert 2020 után nem biztos hogy lesznek uniós források területfejlesztésre – emelte ki Fehérvári Tamás. Hozzátette: a pályázatokon való sikeres szerepléshez alaposan ismerni kell a feltételrendszert. Ebben segíthet a Tolna Megyei Önkormányzat honlapja, ahol sok a pályázatokkal kapcsolatos információ fellelhető. Zárásként elmondta, létrehozták a teljesen önkormányzati tulajdonú Tolnáért – Tolna Megyei Térségfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft-t, mely segítséget nyújt a pályázatok kapcsán.

Keresztes László, a GEO-BE-KE Kft. tulajdonos ügyvezetője rövid cégtörténeti visszaemlékezésében elmondta, az út- és mélyépítéssel foglalkozó társaság öt évvel ezelőtt a nulláról indult, 2015 végére pedig 800 milliós árbevételt regisztrálhat. A több mint húsz főt foglalkoztató vállalkozás földmunka gépparkja és tárgyi eszközeinek értéke mintegy félmilliárd forint.

Horváth Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) képviseletében tolmácsolta Demján Sándor, a VOSZ elnökének gratulációját a fejlesztéshez és a jelentős árbevétel eléréséhez. Elismeréseként a VOSZ „Az Év Vállalkozója” díjat adományoz Keresztes László tulajdonos, ügyvezető részére. A díjat decemberben adják át a Művészetek Palotájában.

A 2013-ban megvásárolt várdombi telephely bővítéséhez tavaly pályáztak uniós forrásra. A sikeres pályázat nyomán, több mint 54 millió forintos támogatással valósulhatott meg a közel 100 millió forint összértékű telephelyfejlesztés. A fejlesztés részeként készült el egy kétszáz négyzetméter alapterületű zárt szervizüzem, egy 60 négyzetméter területű korszerű irodaépület. Emellett térbetonnal vontak be egy 1500 négyzetméteres területet, mely a fejlesztés által lánctalpas gépek fogadására is alkalmassá vált, de egy hét beállóhelyes parkolót is kialakítottak. Ezek mellett a beruházás részeként beépítettek egy olyan vizsgasort, mely a legkorszerűbbek közé tartozik és beszereztek egy mini kotrógépet – mondta Keresztes László.

A vezetőképen (legfelül): az ünnepélyes átadón Keresztes László (balról), Csepreghy Nándor és Fehérvári Tamás vágta át a nemzeti színű szalagot Fotó: Ótos Réka