full screen background image
Keresés
2019 november 1 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

„Vár a megye” – Szekszárdon mutatkoznak be Tolna megye értékei

„Vár a megye” – Szekszárdon mutatkoznak be Tolna megye értékei

2019.06.26. Az idén Szekszárd látja vendégül a Tolna Megyei Önkormányzat hagyományos rendezvényét, a „Vár a megye” – Tolna Megyei Értékek Napját. A Babits Mihály Kulturális Központ környékén pénteken egész nap megtartandó rendezvényre, melynek célja a Tolna megyei értékek bemutatása, a közösségkovácsolás, negyven megyei település fogadta el a meghívást.

Ötödik alkalommal rendezik meg a „Vár a megye” – Tolna Megyei Értékek Napját, melyet a megyeszékhely meghívását elfogadva az idén a Szekszárdon tartanak meg – mondta el Ács Rezső polgármester szerda délelőtt a városházán megtartott sajtótájékoztatón. Kiemelte, Szekszárd mindig jó házigazdája a rendezvényeknek és igyekszik ez alkalommal is így tenni.

Mint azt a polgármester mondta, a rendezvények érdekessé tétele komoly feladat, az pedig, hogy a Tolna Megyei Önkormányzat „Vár a megye” rendezvénye jó kezdeményezés, mi sem bizonyítja jobban, hogy az eltelt években sem kopott meg a fénye.

A polgármester úgy fogalmazott, a program jó alkalmat kínál arra, hogy az önkormányzatok és a magánszemélyek találkozzanak és kicsit kötetlenebb formában beszélgessenek. A rendezvény, melyen a megye közös értékei jelennek meg, az összetartozás érzését erősítik. A meglévő értékekre való figyelemfelhívás, az új értékek nevesítése tovább erősíti azt a kohéziót, amely a megye településeit és a Szekszárdot, valamint a megyeszékhely és a megye közötti együttműködést erősíti – tette hozzá.

A képen Kurd standja a 2017-es Vár a megye rendezvényen, Györkönyben. Fotó: Kadarka.net

Csodálatos, erős stabil megyénk és fejlődőképes, erős megyeszékhelyünk van – hangsúlyozta Fehérvári Tamás, aki megköszönte Ács Rezsőnek és a megyeszékhelynek a meghívást és a partnerséget. A Tolna Megyei Közgyűlés elnöke tudatta, a rendezvényre negyven település fogadta el a megyei önkormányzat meghívását, így összesen hatszáz vendéget várnak.

Megosztotta, a rendezvény kiemelt célja a megyében fellelhető értékek megismertetése. Ennek jegyében rendezik meg a „Minden Ízében Tolna Megye” főzőversenyt is, melyre 23 csapat nevezett. Ebből 14 kóstolópontként működik majd, ahol bárki megkóstolhatja az elkészült ételt, mely általában egy-egy helyi ételspecialitás. A „Megyeszékhely Felfedező” elnevezésű játékra 15 csapat nevezett be. A négyfős csapatoknak a helyi és a megyei értéktárban szereplő értékekre épülő versenyben kell megmutatniuk tudásukat. Emellett meghirdetik a „#varamegye” játékot, melyen lényege, hogy olyan képeket kell készíteni, melyen szerepel valamilyen megyei érték, majd azt a játék nevével megegyező hessteggel (#varamegye) fel kell tölteni a Facebook közösségi portálra. A játékon a legtöbb interakciót kiváltó bejegyzés gazdája értékes jutalomban részesül.

A versengés a „Legszebb Stand” címért is folyik majd, a legszebben feldíszített stand különdíjat kap.

Fehérvári Tamás kiemelte, hagyományosan a rendezvényen jelentik majd be, hogy mely megyei érték kap Tolnaikum címet, melyet többek között a Gemenc és a Szekszárdi Borvidék is elnyert már.

Fotó: Ótós Réka

A kulturális programokkal kapcsolatban a közgyűlés elnöke elmondta, fellép a Hargita megyei Mádéfalváról érkező Rokolya Népi Énekegyüttes, a bonyhádi Kränzlein Néptánc Egyesület és a Sárpilisi Gerlicemadár Hagyományőrző Egyesület, valamint megtartják a Tolna megyei viseletek bemutatóját, sárpilisi menyasszony öltöztetéssel. Délután öt órától a Bad Times ad koncertet, míg este 8 órától retro disco kezdődik.

Ezen túlmenően Hungarikum játszóház, íjászkodás és a Tolna Megyei Klímairoda is várja az érdeklődőket.

Kuti Imréné, az NMI Művelődési Intézet régiós vezetője arról szólt, hogy fontos, hogy minden településen megalakuljon és működjön az értéktár bizottság. Hozzátette, az idei „Vár a megyén” több olyan település is képviseli magát, mely korábban nem vett részt a rendezvényen. Tudatta, az idén összesen 15 település mutatja majd meg viseletét, feltárva azok sokszínűségét. Zárásként elmondta, a rendezvény a közösségépítés tekintetében is fontos.

Zsikó Zoltán a társrendező Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója elmondta, a programok éjfélig tartanak majd. Felhívta a figyelmet, hogy szintén pénteken tartják meg a János és Pál Kápolna Búcsúját. A dr. Szentgáli Gyula utcában tartandó szabadtéri misét, mely 18 órakor kezdődik, a szekszárdi származású Bíró László tábori püspök gyógyulásáért ajánlják.

Vezetőkép: Kadarka.net


ElőzőMinden ok nélkül leköpték és betörték egy férfi orrát Szekszárdon KövetkezőÚtlezárásra kell számítaniuk a Szekszárdon közlekedőknek!


Read previous post:
Útlezárásra kell számítaniuk a Szekszárdon közlekedőknek!

2019.06.26....

A korallzátonyok fehéredése megváltoztatja a helyi halközösségek összetételét

2019.06.26....

Close