full screen background image
Keresés
2019 május 24 - péntek
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

„Vár a Megye” – Tolna megye értékei kerültek a középpontba Bogyiszlón

„Vár a Megye” – Tolna megye értékei kerültek a középpontba Bogyiszlón

2018.06.22. A borongós, hűvös időjárás sem szegte a résztvevők jó kedvét pénteken a „Vár a Megye” – Dél-dunántúli Értékek Napján, melyet a Bogyiszlói Holt-Duna-parton tartottak meg. A Tolna Megyei Önkormányzat szervezésében és a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) társszervezésével megtartott rendezvényen többek között az is kiderült, hogy mely megyei értékek nyerték el a Tolnaikum címet.

A negyedik alkalommal megtartott „Vár a Megye” rendezvényen, melyen ezúttal Tolna megye értékei mellett a társzervező NMI-nek köszönhetően Somogy és Baranya megye értékeivel is ismerkedhettek a résztvevők, harminchárom megyei település képviselte magát. A bogyiszlói holtág partján található szabadidőpark takarosan és gazdagon díszített pavilonokkal telt meg, messziről hirdetve a települések gasztronómiai, kulturális és egyéb értékeit.

A rendezvényen Fehérvári Tamás (a vezetőképen), a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Tölcsér Tíme, az NMI Művelődési Intézet szakmai igazgatója, valamint Tóth István, Bogyiszló polgármestere köszöntötte a vendégeket.

Tizenöt település koszorúját úsztatták le a holtágon a Dunának való tiszteletadás gyanánt. Fotó: Ótós Réka 

Fehérvári Tamás megnyitó beszédében Kányádi Sándor Az én folyóm című versét idézte: „Az én folyóm csak egy patak, tengerem a kertvégi tó”. A megyei közgyűlés elnöke a sorokra reflektálva érzékletesen úgy fogalmazott: „Lehet, hogy egy kertvégi tó nem képvisel ugyanakkora monumentalitást, mint a tenger, de nekünk mint érték a világot jelentheti”.

A jó hangulatú rendezvényen hagyomány a települések közötti játékos versengés, az idén sem volt ez másként. A résztvevők nemcsak a „Minden Ízében Tolna Megye” főzőversenyen, de a „Megyejáró Hétpróbán” is megmérethették magukat, és a legszebb standot is kiválasztották.

Munkában a főzőverseny zsűrije. Fotó: Ótós Réka

A főzőversenyre huszonkét település csapata nevezett be és a vendégek szerencséjére ezek közül tizenöt kóstoló pontként is szolgált, melyeken bárki megízlelhette a készülő finomságot. Kakaspörköltjükkel az első helyen végeztek az őcsényiek, akik a decsi csapatot, illetve kakaspörköltjüket „főzték le”, míg a harmadik legízletesebbnek talált étel a bátaszékiek által készített saures lett.

A „Megyejáró Hétpróbán” 19 csapat tette próbára ügyességét és tudását. A verseny feladati azt értékmozgalommal voltak kapcsolatosak, a helyi értékekre épültek. Így a résztvevők többek között csónakkal eveztek a holtág vízén, népviseletet, különféle halfajtákat kellett felismerniük, de a paprikamalomban is jártak. A versenyen a paksi csapat lett az első, a második helyen a tolnai, míg a harmadik helyen a bikácsi csapat végzett.

A legszebb stand címet a Bölcske település standja nyerte el.

Versenyzők a Megyejáró Hétpróbán”. Fotó: Ótós Réka

A „Vár a Megyén” azokat a települési értéktár bizottságokat is elismerték, melyek kiemelkedő értékgyűjtő és népszerűsítő munkát végeztek. Ebben az évben a tolnai és bogyiszlói értéktár részesült „Érték díjban”. Nem maradtak elismerés nélkül azok az ifjú értékőrök sem, akik értékmegőrző munkájukkal hozzájárultak valamely értéktár bizottság munkájához, ahhoz, hogy az értékek száma gyarapodjon. Ezúttal az őcsényi Perczel Mór Általános Iskola részesült elismerésben.

Hagyományosan a rendezvényen hirdetik ki, azokat a megyei értékeket, melyeket kiválóságuk okán a „Tolnaikumok” sorába emelt a Tolna Megyei Értéktár Bizottság. Az idén négy megyei érték vált Tolnaikummá. Tolnaikum lett a Bátai Szent Vér kegyhely, az erről szóló oklevelet Udvardy György pécsi püspök és Sümegi József bátaszéki diakónus, a kegyhely őrzője vette át.

Fehérvári Tamás (j2) gratulál Sümegi Józsefnek (b), közöttük Udvardy György megyéspüspök, jobbra dr. Say István, a megyei értéktár bizottság elnöke. Fotó: Ótós Réka

Ugyancsak Tolnaikum lett a Paksi Atomenergetikai Szaktudás, az oklevelet Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója és Kovács Antal kommunikációs igazgató vette át. Szintén Tolnaikum lett a Sióagárdi Hímzés és Népviselet, Hímzésmúzeum. A díszoklevelet Gerő Attila polgármester és Varga Jánosné, a múzeum tulajdonosa vette át. A negyedik Tolnaikumnak Lázár Ervin írói munkásságát választották. Ennek érdekessége, hogy Lázár Ervin munkásságát diákok terjesztették fel értéknek a szintén a megyei önkormányzat által megtartott értékvetélkedőn.

A jó hangulatról természetesen nem csak a vetélkedők gondoskodtak, hanem a fellépők is. Fellépett a Bogyiszlói Hagyományőrző Együttes, a Bogyiszlói Zenekar, a Tengelici Gitár Szakkör, a gyönki Harmónia Rand-Band Gyermekkórus és Zenekar, a Bátai Vadvirág Cigány Hagyományőrző Tánccsoport és a szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar.

A Bogyiszlói Hagyományőrző Együttes fellépése. Fotó: Ótós Réka

A „Vár a Megye” – Dél-dunántúli Értékek Napját a Tolna Megyei Önkormányzat és a társrendező Nemzeti Művelődési Intézet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával tartotta meg.

Konferenciát is rendeztek „Az értékek összekötnek” címmel

Az idén először konferenciát is tartottak a rendezvény keretében, „Az Értékek összekötnek” címmel. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program támogatásával megrendezett konferenciának hála még inkább Dél-dunántúlivá vált a rendezvény.

A konferencián előadást tartott Dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány elnöke, a Hungarikum Bizottság értéktárakért felelős koordinátora, aki az értéktárakkal kapcsolatos tapasztalatokról, jó példákról szólt. A Tolna Megyei Értéktár Bizottság munkájáról a bizottság elnöke, Dr. Say István tartott előadást, a résztvevők emellett Révai Lilla „A medinai értékösvényen járni jó” címmel megtartott előadását is hallhatták.

Szintén előadást tartott Takács Mária, aki a Somogy megyei Gölle értékeiről szólt, illetve Baranya megyéből Halmai Gáborné, aki az Észak-Hegyhát tájegységi értéktár munkáját mutatta be.

A konferencia alkalmával szekcióüléseket is tartottak. Komjáthi Tamásné „Öltözékünk üzenete”, Viliminé dr. Kápolnás Mária „A múlt nyomában, ahogy a helyi értékeket feltárni érdekes”, Sümegi József, pedig „Tolna megye történeti emlékei” címmel tartotta meg előadását.

Fotó: Ótós Réka


ElőzőVár a megye – Dél-dunántúli értékek napja KövetkezőÁrokba borult egy autó, egy ember megsérült


Read previous post:
Árokba borult egy autó, egy ember megsérült

2018.06.22....

Új tűzoltójárművet adtak át Dombóváron

2018.06.22....

Close