full screen background image
Keresés
2018 december 12 - szerda
  • :
  • :

Várják a polgárok véleményét az állami rezsi- és bürokráciacsökkentésről

Várják a polgárok véleményét az állami rezsi- és bürokráciacsökkentésről

2016.07.16. Önkéntes módon, név nélküli kérdőíven mondhatják el véleményüket a polgárok az állami rezsi- és bürokráciacsökkentésről. A kérdőíveket online is ki lehet tölteni – hívja fel a figyelmet a Tolna Megyei Kormányhivatal, melynek közleményét alább olvashatják.

2018hirdetés

AZ ÁLLAMI REZSICSÖKKENTÉS ÉS BÜROKRÁCIACSÖKKENTÉS MÁSODIK FORDULÓJÁRÓL

A Kormány célul tűzte ki az állampolgárok és a vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségének enyhítésére irányuló állami rezsicsökkentést, továbbá a bürokratikus terhek egyszerűsítésére irányuló bürokráciacsökkentést, melyet az állampolgárok és a vállalkozások véleményének és javaslatainak felhasználásával kíván megvalósítani.

Ennek érdekében a Kormány Nemzeti Konzultációt tart a kormányhivatalok és a járási hivatalok közreműködésével, melynek időtartama 2016. július 11 – 2016. augusztus 19. közötti időszak. A 2016. évi nemzeti konzultáció során három kérdőív kitöltésére lesz lehetőségük az állampolgároknak.

A konzultáció keretében a közigazgatási bürokráciacsökkentésre vonatkozóan egy összevont kérdőív, illetve az állami rezsicsökkentésre vonatkozóan az állampolgárok és a vállalkozások számára külön kérdőív került összeállításra, melyek kitöltése önkéntes és névtelen. A kérdőívek kitölthetőek papír alapon (a helyszínen, vagy hivatali helységen kívül /pl. otthon/), továbbá a kérdőívek kitölthetőek online az interneten.

Az online kérdőív a www.kormanyhivatal.hu honlapon az Állami rezsicsökkentés címszó alatt érhető el, kitöltésére 2016. július 11. 00:00 órától 2016. augusztus 19. 24.00 óráig nyílik lehetőség.

A Kormány a korábbi sikertelen gyakorlatokkal ellentétben a közigazgatás reformját a lakossággal és a közigazgatási szakemberekkel történő folyamatos konzultáció eredményeinek figyelembevételével kívánja megvalósítani.

Az állami rezsicsökkentés megvalósítására irányuló jogszabály-módosítás eredményeként több mint 20 hatósági eljárás díja került megszüntetésre, amely az állampolgárok és vállalkozások számára 10 milliárd forint megtakarítást eredményez 2016. évben.

Az állami rezsicsökkentés eredményeként, 2016. első félévben közel másfél millió okmányt (személyi igazolvány, diákigazolvány stb.) vettek át díjmentesen, illetve kedvezményesen, mely közel 3,5 milliárd forint megtakarítást jelentett az állampolgároknak. Az egyéb díjmentessé tett eljárásokban, több mint 500 ezer ügy indult, melyekben több mint 3 milliárd forint megfizetése alól mentesültek az ügyfelek (ennek része a már díjmentes felsőoktatási felvételi eljárás, amely önmagában 1 milliárd forint megtakarítást eredményezett a diákoknál).

Az állampolgárok és a vállalkozások 2016 nyarán a kormányhivatalokban és járási hivatalokban papír alapon, illetve elektronikus kérdőíven is szavazhatnak arról, hogy mely eljárások egyszerűsítését, illetve mely eljárási díjak megszüntetését, illetve csökkentését javasolják.

Forrás: Tolna Megyei Kormányhivatal

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close