full screen background image
Keresés
2021 június 25 - péntek
  • :
  • :

Vármegyeházi Esték – üde színfolt Szekszárd kulturális életében

Vármegyeházi Esték – üde színfolt Szekszárd kulturális életében

2018.10.16. Nyolc előadást hallhatnak a Tolna Megyei Kormányhivatal és a Wosinsky Mór Megyei Múzeum szervezésében megtartandó Vármegyeházi Esték sorozat vendégei a 2018/2019-es évadban.

Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott a rendezvénysorozatról kedd délelőtt megtartott sajtótájékoztatón felidézte, a csodálatos vármegyeházi épület és a Díszterem adottságait kihasználva rendeznek a hely szelleméhez illő esteket 2015 óta. Mint tudatta, nem tömegek részére szóló, hanem rétegigényeket kiszolgáló hiánypótló programot kívánnak szervezni, mely üde színfoltja a város kulturális életének. Hozzátette, a 130-150 vendég részvételével megtartott estek témája széleskörű palettán mozog, a vendégek a történelmi témáktól egészen az operáig hallhatnak előadásokat, fellépőket.

A kormánymegbízott szólt arról is, hogy a rendezvények nagy többsége ingyenes, a belépti díjas estek bevételéből pedig a Szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskolát támogatják, így a rendezvények egy része karitatív célt is szolgál.

Ágostonné Béres Kornélia, a zeneiskola vezetője elmondta, az intézmény az elmúlt két évben több százezer forintos összeget kapott a szervezőktől, a pénzt pedig az iskola hangszerparkjának bővítésére használták fel. Emellett a sorozat lehetőséget kínál művésztanáraiknak a bemutatkozásra. Az intézményvezető tudatta, a zeneiskola komolyzenei előadásokkal készül az évadra. Hozzátette, a soron következő évad első rendezvényeként október 18-án emlékhangversenyt tartanak Baka István és Lányi Péter emlékére a Baka Alapítvánnyal karöltve.

Ódor János, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatójának szavai szerint az estek témáit úgymond a Díszterem vonzza be, részben Liszt Ferenc itteni fellépése, részben az épület történelme okán. Emellett Szekszárd különleges személyiségei, évfordulói adják azokat az ötleteket, melyek alapján az estek jeles előadóit meghívják.

A Vármegyeház Esték keretében az idén nyolc előadást tartanak. Október 18-án 18 órakor kezdődik a Baka István és Lányi Péter emlékére adandó hangverseny, míg november 21-én 17 órától Dr. Udvardy György megyéspüspök tart előadást „Eucharisztia – az élet kenyere” címmel.

A jövő évben január 24-én, Raffay Ernő történész részvételével tartják meg az első előadást, melynek címe „Ady és a Nyugat”, majd február 14-én „Bundagallér köpönyeg, hazudok, ha van kinek” címmel a kakasdi Sebestyén István tart mesemondó estet. Március 21-én „Tavaszköszöntő hangversenyt” szerveznek a Szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola tanárainak részvételével, áprilisban (pontos időpont később – a szerk.) „Mesteri Dallamok” címmel tartanak estet, melyen az opera és az operett irodalom remekműveiből adnak ízelítőt.

A 2018/2019-es évad utolsó előadása a június 8-án megtartandó Pünkösdi Mini Fúvós Fesztivál lesz, melynek érdekessége, hogy a Vármegyeháza udvarán rendezik meg.

A fent említett estek a „Baka István – Lányi Péter emlékhangversenyt” és a „Mesteri dallamok” című előadást leszámítva ingyenesen látogathatók.

A képen dr. Horváth Kálmán, Ágostonné Béres Kornélia és Ódor János. Fotó: Kadarka.net

 
Read previous post:
Close