full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

Az Év fája: nyerhetnek a bogyiszlói vándorló fák – szavazzon!

Az Év fája: nyerhetnek a bogyiszlói vándorló fák – szavazzon!

2016.10.14. Vasárnap éjfélig lehet szavazni interneten az Ökotárs Alapvítány által meghirdetett Év fája verseny döntőjébe jutott fákra, melyek közé bekerültek a bogyiszlói vándorló fák is.

A Bogyiszló Jövője Alapítvány által a versenyre jelölt kocsányos tölgyek a legutóbbi nyilvános állás szerint mintegy 2600 szavazatot kaptak, mellyel az első helyen álltak. Ám, a mendei kéttörzsű korai juharfa csak mintegy 150, a Jászai Mari tér legszebb platánja pedig mindössze mintegy 300 szavazattal volt lemaradva a bogyiszlói fák mögött. A verseny állása annak utolsó napjaiban titkos, így jelenleg nem tudni, hogy a bogyiszlói fák még mindig vezetnek-e.

Ezért ismételten arra kérjük olvasóinkat, hogy támogassák szavazatukkal az impozáns méretű, gyönyörű és megkapó történetű bogyiszlói vándorló fákat, melyek az Alföldön születtek, de mára a Dunántúlon állnak. A vándorló fákról szóló leírást a 9-es pont alatt találja és szavazni is itt lehet. Szavazatát egyszerűen, pillanatok alatt leadhatja az e-mail címe megadásával és a címre érkező megerősítő linkre való kattintással.

A bogyiszlói vándorló fák különleges történetéről a témában írt előző cikkünkből bővebben is tájékozódhat – kattintson!

Itt adhatja le szavazatát – kattintson!

A végeredményt a hivatalos díjátadó alkalmával, november 3-án teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

A természet és a közösségek kapcsolatára, a természetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet a versennyel

Az alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. A versenybe bárki nevezhetett olyan egyedi fát vagy fákat egy-egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora és mérete nem számít, előny azonban, ha őshonos, közterületen álló fát választottak vagy olyat, amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik – olvasható az evfaja.okotars.hu oldalon.

A nyertes fa az Európai Év Fája lehet

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen a magyar fák minden évben jól szerepeltek, többször is második helyezést értek el, háromszor pedig magyar fa lett az első. Így volt ez idén tavasszal is, amikor – mint azt megírtuk – a 2015-ös év hazai győztese, a bátaszéki molyhos tölgy nyerte el az Európai Év Fája címet.

A molyhos tölgyről szóló anyagainkat itt találja – kattintson!

Forrás/fotó: evfaja.okotars.hu