full screen background image
Keresés
2021 július 23 - péntek
  • :
  • :

Vendégh Edit lett a NAK Tolna megyei szervezetének elnöke

Vendégh Edit lett a NAK Tolna megyei szervezetének elnöke

2017.11.25. Vendégh Editet választotta meg megyei elnökének a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei küldöttgyűlése, mely péntek délután Szekszárdon, a Vármegyeháza Dísztermében tartotta meg alakuló ülését.

November 3-án zajlottak az agrárkamarai választások, melyen a választásra jogosultak valamivel több mint 11 százaléka vett részt és adta le szavazatát a MAGOSZ által összeállított listára. A választások eredménye alapján a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és 17 támogató szervezetének küldöttjelölt-listáján szereplő személyek alkotják a 70 fős Tolna megyei küldöttgyűlést.

A megyei küldöttgyűlés pénteken tartotta meg alakuló ülését, ahol a megválasztották a következő öt éves ciklus tisztségviselőit, a megyei elnököt és alelnököket, az etikai bizottság tagjait, a kamarai osztályok megyei vezetőit, illetve azt a 15 országos küldöttet, akik az országos küldöttgyűlésen képviselik a megyét – tájékoztatott Vendégh Edit, akit megyei elnöknek választott meg a küldöttgyűlés.

Csike György NAK megyei szervezetének országos küldötte felhívta a figyelmet, a mostanival szemben az előző ötéves ciklusban csak 12 szervezet szerepelt a MAGOSZ-t támogató szervezetek között. Hozzátette, az új támogató szervezetek sorában szerepel többek között a Magyar Állattenyésztők Szövetége (MÁSZ) is.

Fotó: NAK

Vendégh Edit tudatta, a támogató szervezetek számának növekedésével a teljes agrárium képviselete megvalósulhat. Immár az erdészektől kezdve a szántóföldi növénytermesztőkön át az állattenyésztőkig minden ágazat képviselete megvalósul minden megyében. Megjegyezte, az agrárkamarai tagok száma 10 ezer fölé növekedett, ezért választottak – az alapszabály értelmében – 70 fős küldöttgyűlést a korábbi 45 fős küldöttgyűlés helyett.

Mint azt az elnök elmondta, az alakuló ülést követően megújult erővel, lendülettel és egyetértésben tudnak majd dolgozni. Hozzáfűzte, olyan küldötteket sikerült választani, akik érdemben tudják majd segíteni a munkát.

Vendégh Edit munkáját hét alelnök – a NAKUBÁR Szövetkezet képviseletében Naszvadi Endre mezőgazdaságért, a Tolnatej Zrt. képviseletében Koller Attila élelmiszeriparért, a Somos Kft. képviseletében Lajkó Ferenc vidékfejlesztésért, Csike György általános agrárgazdasági ügyekért, illetve Kővári László, Kalocsa Jenő és Gyurkovics János helyi földbizottsági ügyekért felelős alelnök – segíti.

Fotó: NAK

A megyei küldöttek országos küldöttnek választották meg Csike Györgyöt, Ambrus Györgyöt, Czeller Gábort, Csike Szabolcsot, Fülöp Jánost, a Gyulaj Zrt. képviseletében Göbölős Pétert, Jákli Mihályt, Kalocsa Jenőt, Kelemen Ákost, Kővári Lászlót, Németh Zoltánt, a Bikácsi Agrár kft. képviseletében Nestorovic Anicát, Patay Vilmost, Szabó Istvánt, és a Völgység Kincse Szövetkezet képviseletében Dr. Tóth Györgyöt.

A megyei Etikai Bizottság tagja lett Botos Csilla, Kocsis János, a Madagro Kft. képviseletében Sági Tibor, és Kersák Róbert.

A NAK országos küldöttgyűlése 2017 májusában határozott arról, hogy a hatékonyabb működés érdekében a tisztújítás alkalmával átalakul a kamarai szakmai osztályok rendszere. Országosan és megyei szinten az összevonások és racionalizálások révén az eddigi 15 helyett 9 osztály megalakítására van lehetőség, ebből a
megyében 8 osztály jön létre.

Vendégh Edit és Csike György az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net

A Szántóföldi növénytermesztési és beszállító ipari osztályt Szalai István, a Kertészeti és beszállító ipari osztályt Rivnyák Sándor, az Állattenyésztési és beszállító ipari osztályt Eicher József, az Élelmiszer-feldolgozási osztályt a Frissen Kft. képviselője Kászpari Károly, az Élelmiszer-kereskedelmi osztályt a Tolnatej Zrt. képviseletében Koller Attila, a Kistermelői és helyi kezdeményezések osztályt a Völgység Kincse Szövetkezet képviseletében Dr. Tóth György, az Erdő-, vad-, és halgazdálkodási osztályt a Gyulaj Zrt. képviseletében Göbölős Péter, az Együttműködés, fiatal gazda és innovációs osztályt a NAKUBÁR Szövetkezet
képviseletében Naszvadi Endre vezeti a megyében.

A megválasztott megyei tisztségviselők megbízatása 5 évre szól. A köztestület tisztújításának utolsó állomása az országos alakuló küldöttgyűlés lesz. Erre 2017. december 20-án kerül sor Budapesten, a Parlament Felsőházi termében.

A vezetőképen Vendégh Edit, a NAK megyei szervezetének pénteken megválasztott elnöke. Fotó: NAK
Read previous post:
Close