full screen background image
Keresés
2021 január 22 - péntek
  • :
  • :

Véradásra hívják a segítőkész polgárokat a szekszárdi sportcsarnokba

Véradásra hívják a segítőkész polgárokat a szekszárdi sportcsarnokba

2017.09.14. Véradásra hívja a segítő szándékú embereket a Magyar Vöröskereszt és Országos Vérellátó Szolgálat szeptember 21-én, csütörtökön a szekszárdi sportcsarnokba.

A véradást 15 óra és 18 óra között tartják a sportcsarnokban – olvasható a szekszardisport.hu oldalon. Mint az a felhívásban áll, hazánkban naponta mintegy 1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

A segítőkész emberek egyetlen véradással három betegen segíthetnek, ugyanis a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen azok, akik a karjukat nyújtják, a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportjukat ismerhetik meg, mivel a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, és a szifilisz kimutatására is. A véradók táborához Magyarországon évente 54-55 ezren csatlakoznak.

Véradó minden 18 és 65 év közötti állampolgár lehet, akinek súlya meghaladja az 50 kilogrammot és egészségesnek érzi magát. Az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolványod és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is.) feltétlenül szükséges. A véradónak rendelkezniük kell a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám) Fontos, hogy az első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ kártya szükséges. Tetoválás, vagy testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek.

Helyszín: Szekszárd, Keselyűsi út 3.
Read previous post:
Close