full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Vesszen a tél! Kiszebáb-égetéssel várták a tavaszt Szekszárdon

Vesszen a tél! Kiszebáb-égetéssel várták a tavaszt Szekszárdon

2017.02.27. Vidáman játszó és daloló gyermekek hangja töltötte meg a Kápolna teret a Szekszárdi Fősővárosi Kör által szombat délután megtartott kiszebáb-égetésen, melyen több százan vettek részt.

Mintha a természet előre meghallgatta volna a szombati télűző mulatságra érkezők kívánságát, ugyanis szinte tavaszias napsütés fogadta a kiszebáb-égetésre összegyűlt szekszárdiakat. A napsugarak kellemes simogatásában önfeledten játszó gyermekekkel, no és persze szüleikkel népesült be a tér. Míg a szülők a helyben készült illatos forralt bort kóstolták, és sorra kenték a „zsíros deszkákat”, addig a gyermekek birtokba vették a téren található mászókát, csúszdát és a rendezvény alkalmából felállított játékokat, melyek használatához elkelt a kézügyesség is.

Önfeledt gyermekek tömték ki szalmával a tűzrevaló kiszét. Fotó: Kadarka.net

Míg a legtöbb gyermek játszott, addig a kisebbek közül többen nagy gondossággal azon szorgoskodtak, hogy jól kitömjék szalmával a rút kiszét. Miután elkészült a „tűzrevaló báb”, gyermekekből és szülőkből álló kör formálódott a „télűzés oltárára” szánt kisze körül. A közös télűzésből minden gyermek kivette részét, Lotz Kata és Szecsődi István zenés műsorát a kicsik vidám éneke kísérte. Felhangzott többek között Weöres Sándor jól ismert gyermekverse, a Tavaszköszöntő is:

Sándor napján megszakad a tél,
József napján eltűnik a szél,
Zsákban Benedek hoz majd meleget,
Nincs több fázás, boldog, aki él.

A közös énekelés végén a gyermekek együtt kiállították: vesszen a tél. Az ezt követő rövid, feszült csendet a lángra lobbanó kiszebáb látványa miatti fokozott izgalom által kiváltott gyermekhangok törték meg. A kicsik ámulva nézték, ahogy a lángok elborítják a kiszét, hogy végre eljöhessen a várva várt tavasz. A bábból csakhamar hamu lett, így már biztosan nem is marad soká a tél.

Ill János, aki feleségével, valamint a 2 éves Krisztiánnal és az 5 éves Veronikával érkezett elmondta, a tűzgyújtás előtti pillanatokban érkeztek. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, nemcsak, hogy részt vettek a közös dalolásban, de még egy kis bábot is hoztak a tűzre, hogy ezzel is elősegítsék a tavasz elérkezését.

A várva várt pillanat: lángok borították el a kiszebábot. Fotó: Kadarka.net

A 3 éves Lilivel, illetve az 5 éves Somával érkező Molnár-Török Judit, illetve Molnár Dávid arról számolt be, hogy nagyon jónak tartják ezt a hagyományteremtő kezdeményezést. Bár nem felsővárosiak, szívesen látogatnak ki a rendezvényre, mely szerintük jó példája az összefogásnak. Judit és Dávid a zsíros kenyeret és a forralt bort is megkóstolta, ám Lilit és Somát kimondottan a tűzgyújtás, no meg a közös éneklés érdekelte. Lili meg is kérdezte: „mikor lesz már éneklés” – mesélte Judit és Dávid.

Szollár Zoltán, a Szekszárdi Fősővárosi Kör elnöke arról számolt be, hogy az eseményen több százan vehettek részt. Elmondta, az idén másodszor megtartott rendezvényen Lotz Kata és Szecsődi István, az egyesület két tagja személyében kis zenés műsorral is kedveskedtek a gyermekeknek, de a Mérey utca ovisai is kivették részüket a műsorból. A gyermekeket az idén készségfejlesztő fajátékokkal is vártak, ezeket a Szekszárdi Humánszolgáltató Központtól kapták kölcsönbe. A helyiek süteménnyel és ahogy már tavaly, úgy az idén is zsíros kenyérrel kedveskedtek a résztvevőknek. A forralt borhoz való alapanyagot tizenegy felsővárosi borász adta össze, így igazán különleges házasítást kóstolhattak a vendégek.

Tizenegy helyi termelő vörösborából állt össze a „télűző forralt cuvée”. Fotó: Kadarka.net

Az elnök azt is elmondta, hogy nemrég vették át az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított jótékonysági kezdeményezés képzeletbeli stafétabotját a Szekszárd-Alsóvárosi Római Katolikus Egyesülettől. A rendezvényen ennek részeként látták vendégül teljesen ingyen a finom helyi borokból készült forralt bor házasítással, zsíros kenyérrel és süteménnyel a kiszebáb-égetésre érkezőket.

Szollár Zoltántól megtudtuk, a Fősővárosi Kör tagsága jelenleg 80 családot, vagyis mintegy 250 embert számlál. Következő nagyobb programjuk az alsóvárosi körrel, valamint az Ifjúsági Unió Szekszárddal és más helyi civil szervezetekkel közösen megrendezendő majális lesz, melyet a Kisboldogasszony kápolna udvarán tartanak meg.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close