full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Veszélybe került a szekszárdi Szőlő-Szem egyesület működése

Veszélybe került a szekszárdi Szőlő-Szem egyesület működése

2020.06.17. Kénytelen szüneteltetni tevékenysége jelentős részét az Országos Rendőrkapitányság által is elismert bűnmegelőzési eredményeket elért Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület. Az egyesület a portálunkhoz eljuttatott közleményben az önkormányzati támogatás csökkentésével indokolja döntését.

Mint azt az egyesület közleményében írta, döbbenten értesültek arról, hogy a szekszárdi önkormányzat a 19/2020. (V. 12.) önkormányzati rendeletével módosított költségvetésével a korábbi mintegy ötödére, vagyis százezer forintra csökkentette az idei – működésre nyújtandó – támogatás mértékét. Úgy fogalmaztak, ez az összeg nem csak méltatlan, de megalázó is az éves szinten több ezer munkaórát végző tanyabizalmik és önkéntesek felé.

Kifejtették, noha a költségvetésből kapott támogatást magánszemélyek és cégek adományaival, valamint pályázati forrásokból mintegy nyolcszorosára növelték az előző évben, években, az alap működési költségek finanszírozása így is komoly gondot okozott az egyesület számára, mely a szekszárdi tanyavilág biztonságának megvédését tűzte ki célul. Az idei évi támogatás megnyirbálásával pedig már nem tudják az egyesület birtokában lévő – a tanyavilág bejárására használt – terepjárót működtetni.

Hozzátették, a megítélt – 100 ezer forintos – támogatás az alapműködéshez szükséges biztosítási díjakat, a cégautó adót, a kötelező szervizköltségeket sem fedezi. Ugyancsak hozzátették, a tavalyi évben kapott önkormányzati támogatás 550 ezer Ft volt, mely biztosította a terepjáró használatával járó minimális költségeket. Egyéb, a civil szervezet normális működéséhez szükséges tevékenységére, programjaikra további forrásokat kellett találniuk.

Közölték, a tavalyi évben bűnmegelőzési tevékenységükhöz 912 ezer Ft adományt kaptak, továbbá közel 3 millió Ft pályázati támogatást sikerült elnyerniük. Kiemelték, a COVID-19 vírus kapcsán kialakult helyzet a gazdaság egyesülettel szimpatizáló szereplőit gazdaságilag hátrányosan érinthette, ezért erősen kérdéses, hogy az idén mennyi adományra számíthatnak.

Mint írták: „A Covid 19 vírusra való hivatkozást elutasítjuk, már csak azért is, mert egyesületünk a vírushelyzet alatt is rendületlenül dolgozott. Nem túlzás állítani, most talán nagyobb szükség lenne ránk, mint valaha! Egyesületünk vezetősége úgy látja, hogy az önkormányzat döntésével kinyilvánította, hogy nem tart igényt a továbbiakban az Országos Rendőrkapitányság által elismert, másutt is követendő példaként szolgáló, közel két évtizede tartó munkánkra. Vagyis, a tanyavilág biztonsága, tisztasága és közössége nem tartozik azon értékek közé, melyekre a költségvetésből egy félmilliót áldozna.” Hozzátették, tanyafeltörés esetén a tanya megrongálásának elmaradásával  mindössze egy megelőzött bűncselekménnyel megtérül a közpénzből folyósított támogatás.

A közlemény szerint a fentiek az egyesület eddigi napi működését, a bűnmegelőzésben elért országos eredményét, egész küldetését veszélyeztetik. Az egyesület továbbá kifejti, az eddigi céges támogatásokból és az emberek visszajelzéséből érzik, hogy munkájukra társadalmi szükség van, ezért sajnálják, hogy meg kellett hozniuk ezt a döntést.

Az egyesület zárásként közölte, tanyabizalmi hálózatát továbbra is fenntartja, de arra kérik a tanyatulajdonosokat, hogy megértéssel kezeljék, hogy csökkentett üzemmódba kellett kapcsolniuk „a várostól érkező támogatás ilyetén való elvonása miatt”.

Fotó: Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület
Read previous post:
Close