full screen background image
Keresés
2021 szeptember 19 - vasárnap
  • :
  • :

Vesztergombi Csabát, Mészáros Pétert és ifj. Dúzsi Tamást is beválasztották a borbírálati csúcsszervezetbe

Vesztergombi Csabát, Mészáros Pétert és ifj. Dúzsi Tamást is beválasztották a borbírálati csúcsszervezetbe

2019.03.18. A szekszárdi Mészáros Pétert és Vesztergombi Csabát is beválasztották az Országos Borbíráló Bizottság (OBB) tagjai közé. Ezzel háromra gyarapodott a szekszárdi borászok száma a borbírálati csúcsszervezetben, melynek tagjai közé ifj. Dúzsi Tamást is újraválasztották.

Vesztergombi Csaba elmondta, annak hála, hogy az OBB-ben egyről háromra nőtt a szekszárdi borászok száma, a Szekszárdi borvidék súlya is nőtt a bizottságban. A borász úgy véli, hogy ez jó üzenet a borvidék számára, mely így még inkább képviselni tudja majd érdekeit.

Tudatta, az OBB tagjait Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a bizottság elnöke választotta ki. Hozzátette, az OBB – melynek elődszervezete még a 19. században alakult meg, és melyet hat éve hívtak újra életre – tagsága kizárólag szakemberekből tevődik össze.

Arról is szólt, hogy a húsztagú OBB a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) keretein belül látja el tevékenységét. A szervezet a legmagasabb szintű borminősítő bizottság szerepét tölti be hazánkban.

Tevékenységei közé tartozik többek között a földrajzi megjelölés nélküli borok forgalomba hozatalával kapcsolatos engedélyeztetés. A borokat a bizottság tagjai bírálják el, majd a bírálat eredménye nyomán születik meg a döntés arról, hogy az adott földrajzi megjelölés nélküli bor forgalomba kerülhet-e. Ezen túlmenően többek között az OBB tagjainak bírálata nyomán választják ki azokat a borokat, melyek bekerülnek a Nemzeti Borkiválósági Programba.

A borbírálati csúcsszerv tevékenysége ennél szerteágazóbb, feladatainak köre az igények mentén is változik – jegyezte meg a borász.

* A kép illusztráció