full screen background image
Keresés
2018 december 13 - csütörtök
  • :
  • :

Vezet? Tippek és trükkök a Tolna megyei rendőrségtől

Vezet? Tippek és trükkök a Tolna megyei rendőrségtől

2015.12.19. Télen jóval körültekintőbben kell vezetni, mint az év bármely más időszakában – hívta fel a közlekedők figyelmét a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

2018hirdetés

A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket, így fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő technikát igényelnek.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a téli hónapokban a hidakon, felüljárókon és erdősávval védett útszakaszokon fokozottabban számoljanak az úttest eljegesedésével. A vizes útszakaszról jeges útszakaszra való ráfutás ismertető jele lehet az úttest felületének színváltozása, illetve a kerekek gördülése által okozott hanghatás csökkenése.

Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken vagy a gázpedálon tragédiához vezethet. Ilyenkor gázlevétellel és motorfékkel csökkentsük a sebességet.
A síkos utakon való fékezés tehát teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó már újra a kívánt irányban áll.

Télen a rosszabb látási viszonyok miatt célszerű nagyobb követési távolságot tartani és az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

A gépjárműveket – főleg hosszabb autóút előtt – ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Az ablaktörlő gumikat már a tél beállta előtt érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem maszatol. Az akkumulátor esetében ellenőrizni kell a pólusok és vezetékek állapotát, ha pedig huzamosabb ideig nem használják az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni.

A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit – ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, amennyiben a „Hólánc használata kötelező” táblát kihelyezik, az adott úton – a „Hólánc használata kötelező vége” tábláig – csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben e korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a Magyar Köztársaság területére, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc. Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni.

Forrás: Police.hu

A fotó illusztráció
Read previous post:
Close