full screen background image
Keresés
2021 július 24 - szombat
  • :
  • :

Vida Péter sikere betörési pont lehet az USA-ba

Vida Péter sikere betörési pont lehet az USA-ba

Az USA New York államában megrendezett nemzetközi borversenyen nyert nagy aranyat és két ezüstérmet a szekszárdi Vida Péter. Magyar bor, illetve borász először nyert ezen a rangos megmérettetésen.

A Hidaspetre Kékfrankos 2011 nagy aranyat kapott, a borbirtok 2012-es Bikavér, valamint a 2012-es La Vida bora pedig ezüstérmet szerzett.

A 19. alkalommal megrendezett Finger Lakes International Wine Competition versenyen 27 országból érkeztek borminták, összesen közel négyezer. Húsz országból érkezett, nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri bírálta el a borokat több Masters of Wine részvételével.

Vida Péter a Kadarka.net – Szekszárdi Információs Portál kérdésére elmondta, nagyon büszke a sikerre, – főként persze a nagy aranyra – ugyanis mind a három beküldött mintájuk díjazásban részesült. Magyar bor, borász először ért el ilyen sikert ezen a versenyen. Arra is büszke, hogy éppen kékfrankos borral sikerült ezt az eredményt elérni, a fajta ugyanis egyre nagyobb szerepet tölt be a szekszárdi borvidéken.

Emellett a díj elnyerésének különleges szerepét abban látja, hogy ez afféle betörési pont lehet Szekszárd és a magyar borok számára – a hatalmas – amerikai piacra. Mint azt elmondta, korábban szinte tudomást sem akartak venni az Egyesült Államokban a magyar borokról. Most viszont bebizonyosodott, hogy Magyarország bornagyhatalom. Abban bízik, hogy a díjjal sikerül felkelteni az államokbeli borimportőrök figyelmét. Vida Péter továbbá elmondta, a szekszárdi borászok a saját útjukat járják, aminek helyességét az eredmények is megerősítik.

A nemzetközi versenyen a Vida Családi Borbirtok mellett egyébként még négy magyar borászat szerzett érmet. A kisharsányi Vylyan Szőlőbirtok és Borászat két ezüst és egy bronzérmet, a villányi Bock Pince egy ezüst és két bronzérmet szerzett. Az egri Kovács Nimródot két bronzéremmel, a Szonda I. Cs. Kft-t pedig egy bronzéremmel díjazták.

A Vida Borbirtok adatlapját itt találja – kattintson!

A verseny honlapját itt találja – kattintson!