full screen background image
Keresés
2019 november 27 - szerda
 • :
 • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Vigyázat! Romantikus átverések

Vigyázat! Romantikus átverések

2019.11.25. Az online romantikus csalás valós veszélyt jelent. A tipikus áldozat 50 év feletti, egyedülálló vagy özvegy nő, de férfiak is lehetnek célpontok.

Találkozott egy különleges személlyel egy társkereső oldalon. Hamarosan a randioldalról más felületre csábítja Önt: e-mailben, telefonon tartják a kapcsolatot. Azt mondja Önnek, hogy szereti, de távol él – talán a munkája miatt, vagy mert az amerikai hadseregben szolgál. Pénzt kér. Azt mondja, hogy repülőjegyre kell, hogy meglátogassa. Vagy vészhelyzet miatt. Vagy valami más sürgős dolog miatt.

Szerelmet találni az interneten nem könnyű. Nehéz rájönni, hogy az ember épp az igazira talált rá, vagy egy csalóra, aki épp kiforgatja mindenéből. Hadd mutassunk most pár gyanús jelet, ami segíthet eldönteni, hogy online partnere átverni igyekszik-e Önt.

A csalók (férfiak és nők is) hamis randi profilokat regisztrálnak, sokszor más emberek képeit felhasználva – például igazi katonák fotóit ellopva. Akár hónapokig építik a kapcsolatot, beférkőzve áldozatuk bizalmába – akár hamis esküvőszervezésbe kezdenek – mielőtt pénzt kérnének. De ha valóban az Ön vagyonára utaznak, előbb vagy utóbb anyagi segítséget kérnek majd, és miután megkapták, eltűnnek.

A romantikus csalás egy komoly kiberbűn, ami amerikaiakat és magyarokat egyaránt érint. A tipikus áldozat 50 év feletti, egyedülálló vagy özvegy nő, de férfiak is lehetnek célpontok.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azon dolgozik, hogy felvilágosítsa az embereket ezekről az online romantikus csalásokról, amit bizalommal való visszaélésnek is hívunk. Az ilyen jellegű átverésekben a csaló hozzájut a randi oldalakon, alkalmazásokon, vagy a közösségi médiában párt kereső áldozatok személyes és anyagi információihoz, és visszaélnek azzal. Az FBI óvatosságra int mindenkit, aki online szerelmi viszonyt folytat.

Az Amerikai Hadsereg Bűnügyi Nyomozó Különítménye (CID) is felhívja az online társkeresők figyelmét, hogy legyenek óvatosak, ha magukat Afganisztánban vagy más tengerentúli országban szolgáló amerikai katonának kiadó személlyel leveleznek.

Gyanús jelek

 • Gyanakodjon, ha egy olyan ember, akivel személyesen soha sem találkozott, nagyon hamar szerelmet vall és azonnal „my love,” „my darling” vagy hasonló gyengéd megszólítással illeti, azt állítja, hogy már alig várja, hogy együtt legyenek.
 • Gyanakodjon, ha azt állítja, hogy békefenntartóként dolgozik, szülei, felesége már nem él, gyermekére más vigyáz, és hogy ő egy erkölcsös, becsületes nőre vágyik.
 • Gyanakodjon, ha biztonsági okokra hivatkozva kerüli, hogy telefonon vagy webkamerán beszéljenek, vagy ha azt ígéri, hogy egy diplomatával küldet Önnek valamit (ékszert, pénzt, stb.)
 • Ha soha nem sikerül beszélniük telefonon és azt állítja, postai levelet sem írhat vagy kaphat, gyanakodjon! A tengerentúlon szolgáló katonáknak gyakran van postacíme, és e-mail ide vagy oda, mindig örülnek egy fizikai levélnek.
 • Gyanakodjon, ha a magát amerikai katonának kiadó személy sok angol nyelvtani és helyesírási hibával ír, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban született és nőtt fel.
 • Gyanakodjon, ha azt kéri Öntől, hogy küldjön pénzt vagy bármi mást egy harmadik, kívülálló személynek vagy cégnek. Gyakran a cég ugyan létezik, de nincs tudomásuk a csalásról.
 • NE KÜLDJÖN PÉNZT! Legyen különösen elővigyázatos, ha azt kéri Western Unionon keresztül küldjön neki pénzt utazási, orvosi, kommunikációs költségekre, vagy akár házassági dokumentumok megszerzésének fedezésére. Ha mégis pénzt utal, figyelmeztetjük, hogy annak a visszaszerzésére az esély körülbelül nulla.
 • A sok negatív állítás a hadseregről, valamint arról, hogy a tengerentúli katonák hiányt szenvednek a támogatás és szolgáltatások terén, nem felel meg a valóságnak. Nézzen utána a tényeknek!

Tények

 1. A katonák és szeretteik nem pénzért váltják meg a katonák éves szabadságát.
 2. Egy katona részére senkinek nem kell eltávozási engedélyt kérni.
 3. Egy tiszt nem fog Önnel levelezni egy katona szabadságát illetően.
 4. Egy tiszt nincs fent internetes társkereső oldalakon.
 5. A katonáknak a szabadságuk kivételéért nem kell pénzt vagy adót fizetniük.
 6. A katonáknak nincs szükségük engedélyre a házassághoz.
 7. A katonáknak nem kell fizetniük azért, hogy előrehozott nyugdíjba mehessenek.
 8. A katonáknak van egészségügyi biztosításuk, ami fedezi az ő és közvetlen családtagjaik kezelését egészségügyi intézményekben világszerte. Így nem szükséges, hogy a kórházi és egyéb kezelési költséget a katonák családtagjai, barátai fizessék.
 9. Katonai repülők nem szállítanak magántulajdonban lévő járműveket.
 10. A hadsereg gazdasági irodáinak nem feladata, hogy segítse a katonákat bármilyen tétel vásárlásában, eladásában.
 11. A háborús övezetekben kiküldetésben szolgáló katonáknak nincs szüksége arra, hogy a hadseregen kívüli bármilyen magánszemélytől pénzt kérjenek a csapatok étkeztetésére és elszállásolására.
 12. Kiküldetésben lévő katonák nem találnak nagy pénzösszegeket, amiknek az országból való kimentésére az Ön segítségére lenne szükség.

Itt megtekinthet néhányat a romantikus csalók által használt hamisított dokumentumok közül.

Hasznos tippek azoknak, akik az internetes ismerkedést választják

 • Keressen rá az illető fotóira, hogy kiderüljön, ha máshol is használták azokat!
 • Ne siessen el semmit, kérdezzen sokat!
 • Vigyázzon, ha az illető túlságosan tökéletesnek tűnik, vagy ha túl gyorsan váltana a társkereső oldalról/Facebookról „offline” kapcsolattartásra!
 • Vigyázzon, ha az illető el akarja távolítani Önt barátaitól, családjától, esetleg nem illendő képeket vagy olyan pénzügyi információkat kérne, amelyek alkalmasak arra, hogy későbbiek során azokkal zsarolja Önt!
 • Vigyázzon, ha az illető mindig csak ígérgeti, hogy személyesen is találkoznak, de mindig közbejön neki valami. Ha hónapokig nem találkoznak, akármilyen ok miatt, legyen gyanús!
 • Soha ne küldjön pénzt olyan embernek, akit nem ismer személyesen!

Ha úgy gondolja, hogy „romantikus csalás” áldozata lett

 • Tegyen feljelentést online: www.ic3.gov.
 • Ha a csaló azt állítja, hogy az Amerikai Kormánynak dolgozik (beleértve a hadsereget is), lépjen kapcsolatba a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal is: FTC Complaint
 • Kérjük, legyen tisztában azzal, hogy az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége nem jogosult olyan amerikai állampolgárok azonosítására, ellenőrzésére, akikkel Ön esetleg az interneten ismerkedett meg.

 „Megértjük, hogy kellemetlen lehet az áldozat számára egy ilyen jellegű csalást bejelenteni a személyes kötődés miatt, ami a kapcsolatban kialakult, de arra kérjük az áldozatokat, hogy mégis tegyék meg, igy az FBI biztosítani tudja, hogy ezek a bűnözők bíróság elé álljanak.” – Timothy R. Slater, Különleges Ügynök, FBI Washingtoni Iroda, Bűnügyi Osztály.

Ossza meg ismerőseivel ezt az információt, hogy ne dőljenek be a csalóknak!

Forrás: hu.usembassy.gov. A kép illusztráció




Read previous post:
Close