full screen background image
Keresés
2018 december 15 - szombat
  • :
  • :

Villamos- és gázvezetékeket korszerűsít az E.ON Szekszárdon

Villamos- és gázvezetékeket korszerűsít az E.ON Szekszárdon

2016.04.13. Százhúsz millió forint értékben hajt végre fejlesztést az E.ON az idén Szekszárdon. Villamos- és gázvezetékeket, valamint közvilágítási kábeleket cserélnek illetve építenek ki. Az E.ON azt ígéri, a munkálatok többsége minimális fennakadást okoz majd.

2018hirdetés

A 2016-ban Szekszárdon várható nagyobb értékű, vagyis tízmillió forint feletti beruházásokról az E.ON és a város önkormányzata közös sajtótájékoztatón számolt be kedden a szolgáltató megyeszékhelyen található székházában. A sajtótájékoztató fő célja volt, hogy a lakosság időben értesüljön a várható munkákról, melyeket az E.ON a városvezetéssel történő egyeztetésekkel összhangban végez el.

Az E.ON Tolna megyében 4000 kilométer hosszú áram-, és 2000 kilométer hosszú gázhálózati vezeték üzemeltetéséről és karbantartásáról gondoskodik. Ebből 385-, illetve 150 kilométer Szekszárdon működik.

Märcz László, az önkormányzat városüzemeltetési és városfejlesztési igazgatóságának vezetője arról számolt be, hogy a városvezetés számára a lakosság tájékoztatása a legfontosabb. Éppen azért folytatnak folyamatos egyeztetéseket a témában a szolgáltatóval, hogy a szakemberek a lehető leggyorsabban elvégezhessék a rekonstrukciókat. Az együttműködésnek köszönhetően a korszerűsítések a remények szerint minimális fennakadásokat okoznak a város életében.

Szekszárdon és Tolna megyében összesen mintegy 670 millió forint értékű fejlesztést hajt végre az E.ON 2016-ban.

A fejlesztések célja főként az élet- és a vagyonbiztonság óvása, a folyamatos szolgáltatás biztosítása, valamint a minél kisebb hálózati veszteség elérése – tájékoztatott Kincses Endre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. szekszárdi üzemének vezetője. A konkrét munkákról szólva elmondta, Szekszárdon közel három kilométer hosszan újulnak meg a közvilágítási hálózat kábelei. Ez rengeteg földmunkával jár.

A Tinódi utca és a Művészetek Háza közötti területen (Wosinsky ltp.) „mindent felásnak“, sok helyen a járdát is meg kell bontani. A munkát szakaszosan végzik el, hogy kevesebb kellemetlenséggel járjon, a kábelcserék befejeztével a szolgáltató gondoskodik az eredeti állapot visszaállításáról. Erre a munkára mintegy 18 millió forintot költ az E.ON, a munkát előreláthatóan szeptemberben végzik majd el. A rekonstrukciót úgy időzítik, hogy azt még a szüreti napok kezdete előtt be tudják fejezni, esetleg a szüreti napok vége után kezdik el a munkát.

A kórház területén középfeszültségű kábeleket cserélnek, amire azért van szükség, mert azok tavaly az intézmény napelemes rendszerének telepítésekor megsérültek. A Szekszárd déli részén található gerincvezetéket pedig mintegy 14 millió forint értékben újítják fel. Előbbi legfeljebb minimális mértékben, utóbbi munka várhatóan egyáltalán nem zavarja majd a lakosságot.

sajttaj-eon-2016Fotó: Kadarka.net

A lakosságnak emiatt legfeljebb csak rövidebb áramkimaradásokra kell számítania. A rekonstrukciók célja a megelőzés, a szolgáltató az üzemzavarok számának esetleges növekedése előtt szeretné elvégezni a fejlesztéseket. A munkák elvégzését követően a cserével érintett szakaszok évtizedekig biztonságos energiaszolgáltatásra adnak lehetőséget – fejezte be Kincses Endre.

Legalább 15 nappal az üzemszünetek előtt írásban értesítik a fogyasztókat.

A gázvezetékek rekonstrukciójának elsődleges célja, a szolgáltatás biztonságának fenntartása. A munka két részből áll; egyrészt a hálózat ellenőrzését, másrészt annak karbantartását végzik majd el a szakemberek – tudatta Horváth György, az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. szekszárdi üzemének vezetője. Mint azt kiemelte, Szekszárd gázvezeték hálózata fiatalnak és így ma is korszerűnek számít. Ezt az állapotot szeretnék a tervszerű ellenőrzéssel fenntartani. Emellett vezeték-összekötéseket korszerűsítenek a város területén, de ezek a munkák Horváth György szerint nem okoznak majd különösebb zavarokat. Ezt a munkákat május közepe és június vége között végzik majd el, a pontos időpontról további tájékoztatást ad a szolgáltató.

Szekszárdon egyébként feltűnik majd az úgynevezett szimatautó. A lassan haladó jármű egyfajta mesterséges orrként szolgál. A szimatautó képes rá, hogy az emberi érzékszervekkel nem érezhető gázszivárgásokat is észlelje.

A megye más részein is korszerűsít az E.ON

Szekszárd mellett a megye számos pontján hajt végre beruházást az E.ON 2016-ban. Többek között Paks körzetében és Decs környékén újulnak meg a földgázvezetékek, 14, illetve 22 millió forint értékben. Dunaszentgyörgyön 10 millió forintos beruházással új vezetékszakaszt építenek ki, Bonyhád térségében pedig 38 millió forintot költenek az áramhálózat biztonságát fenntartó beruházásokra.  Paks körzetében 17-, Tamásiban 25 milliót költenek hasonló célokra. A Szekszárdon kívüli, megyei beruházások összértéke, mintegy 550 millió forintot tesz majd ki 2016-ban.

A vezetőképen (felül) Varga Ivett, az E.ON Dél-dunántúli szóvivője, valamint Kincses Endre, Horváth György és  Märcz László a sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close