full screen background image
Keresés
2019 november 2 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Visszatér a zimankó!

Visszatér a zimankó!

2018.02.02. Lehűlés és nagyobb mennyiségű csapadék várható  az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján.

Az OMSZ előrejelzése szerint Szekszárdon és környékén péntek hajnalban 6, napközben 9, szombat hajnalban 0, napközben 3, vasárnap hajnalban -1, napközben 5 fok körül alakul a hőmérséklet. Az előrejelzés alapján pénteken mintegy 9 mm, szombaton pedig további mintegy 12 mm eső , illetve havas eső várható, a légmozgás ezen a két napon mérsékelt és élénk, míg vasárnap várhatóan élénk, időnként erős lesz.

Az előrejelzés alapján a jövő hét első felében tovább csökkennek a hőmérsékletek. Hétfőn hajnalban -3, napközben 5 fok, kedd hajnalban -1, napközben 3 fok, míg szerda hajnalban 0, napközben 1 fok valószínű Szekszárdon és környékén.

Országos előrejelzés

Figyelmeztetésükben azt írták: estétől a Nyugat-Dunántúlt csapadékzóna éri el, melyből egészen szombatig várható eső, havas eső, havazás az országban. Péntek éjfélig a csapadék mennyisége a nagyjából a Zala-Nógrád sávban 15, ezen belül a Délnyugat-Dunántúlon 20 milliméter körül alakulhat.

Kiemelték továbbá, hogy péntekre virradó éjszaka a csapadék formája északnyugat felől egyre inkább havas esőbe, főként péntek estétől hóba válthat. Megmaradó, 5 centiméteres mennyiséget elérő vizes, tapadó hóréteg ekkor legnagyobb eséllyel még csak a Dunántúl hegyvidéki (300-400 méter feletti) részein, síkvidéken esetleg Somogy, Zala, Vas egyes részein lehet.

Az előrejelzés szerint pénteken erősen felhős, borult lesz az ég. Az Alföldön elszórtan, másutt többfelé várható eső, zápor, a Dunántúlon havas eső, a hegyekben havazás is lehet. Estétől a Nyugat-Dunántúlon síkvidéken is lehet már hó, ugyanakkor a Dél-Alföldön néhol zivatarok alakulhatnak ki. A Záhony-Nagykanizsa vonaltól északra élénk, időnként erős lehet a szél is. A leghidegebb órákban 1-6 fok lehet. A nappali hőmérséklet az Észak- és Nyugat-Dunántúlon, valamint az Északi-középhegység nyugati felén 1-7, másutt 8-13 fok között valószínű.

Szombaton sokfelé várható további csapadék: keleten eső, középen és nyugaton, illetve az Északi-középhegységben havas eső, hó valószínű. Keleten megerősödhet a szél, a Dunántúlon viharossá is fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai általában mínusz 1 és plusz 4 fok között várható, de a Tiszántúlon 5-7 fokot is mérhetnek. A legmagasabb hőmérséklet 1-10 fok között alakul, az Alföldön lehetnek 5 fokot meghaladó csúcsértékek.

Vasárnap hajnalban, reggel keleten még gyengén havazhat. Napközben helyenként alakulhat ki hózápor, de több órás napsütés is várható. Helyenként még élénk, erős lesz a szél, de délután mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 2 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas tájakon akár mínusz 8 fokig is hűlhet a levegő. A nappali maximumok plusz 1 és 6 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

A képen Szekszárd. Fotó: Retkes Tamás

Kadarka.net/MTI


ElőzőA tulajdonos zavarta meg a házában kutató betörőt Tolnán KövetkezőIdőjósló medvelest tartanak Nikolájjal a Pécsi Állatkertben


Read previous post:
Időjósló medvelest tartanak Nikolájjal a Pécsi Állatkertben

2018.02.02....

Close