full screen background image
Keresés
2022 január 15 - szombat
  • :
  • :

Visszatérnek a kemény mínuszok Tolnába, 40 nap fagyot jövendöl a népi jóslat

Visszatérnek a kemény mínuszok Tolnába, 40 nap fagyot jövendöl a népi jóslat

2017.01.17. Visszatér a zord idő a hét második felében. Szekszárdon és környékén akár -16 fokig is süllyedhet a hőmérő mutatója pénteken.

Az Időkép portál előrejelzése szerint Szekszárdon és környékén a héten nem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Az előrejelzés alapján szerdán 0 és -6 fok között alakul majd a hőmérséklet, ám a hét második felében ennél is jóval hűvösebb időjárás várható. Csütörtökön már csak -3 és -13 fok valószínű, pénteken -4 és -16 fok közötti hőmérsékletekre kell számítani, szombaton -3 és -14 fok között alakulnak majd a hőmérsékletek, vasárnap pedig -3 és -14 fok valószínű.

Szerda egyébként Piroska napja, mely a hagyomány szerint időjósló nap. A mondás úgy tartja, „Piroska napján ha fagy, 40 napig el nem hagy”. A népi jóslat vasárnapra, vagyis Vince napjával kapcsolatban úgy tartja, „hogyha megcsordul Vince, megtelik a pince. Ha esik nem lesz jó bor az évben”.

Bár külön figyelmeztető jelzést nem adott ki ezzel kapcsolatban, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján havazásra lehet számítani kedden több megyében, közte Tolnában is.

„Elsősorban Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kiskun megye déli részein folytatódik az általában gyenge, a nap első felében főként a délnyugat határ közelében időnként közepes intenzitású havazás. Általában lepel-3 cm hó valószínű, de Baranya megye déli határa közeli területein és Somogy megye délkeleti részén még 3-5 cm hó is hullhat. Szerdán már délen, délnyugaton is csak helyenként lehet hószállingózás” – írta honlapján az OMSZ.

A képen a Felsőváros. Fotó: kadarka.net
Read previous post:
Close