full screen background image
Keresés
2022 január 20 - csütörtök
  • :
  • :

Visszatértek az „unokázós csalók”

Visszatértek az „unokázós csalók”

2020.04.08. Csalók ejtettek tévedésbe egy bátaszéki asszonyt – közölte a  Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK).

Egy bátaszéki nő tett feljelentést a rendőrségen április 4-én, mert ismeretlen tettes telefonon felhívta és az unokájának adta ki magát. A hívó azt állította, hogy balesetet szenvedett és sürgősen pénzre van szüksége, melyért valakit személyesen elküld. A sértett egy nagyobb összeget át is adott a csaló társának.

Az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, miszerint idős személyeket csalók próbáltak tévedésbe ejteni.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrség azt kéri, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat:

– Napjainkban a nagyszülők általában távol élnek családjuktól, rokonaiktól. Jóhiszeműségüket és segítőkészségüket gyakran használják ki, ezért kiemelten veszélyeztetettek a különféle jogsértésekkel szemben. Az elkövetők elsősorban a család iránt érzett érzelmekre alapoznak, lelki nyomást gyakorolnak az idősekre. Általában unokának, közeli hozzátartozónak adják ki magukat, és például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt, vagy más értéket csalnak ki áldozatukból. Jellemző, hogy telefonon keresik fel őket, és egyes esetekben hivatalos személynek (rendőrnek, mentősnek, orvosnak) is kiadhatják magukat.

– Ne bízzon meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önt!

– Próbálja meg kideríteni, hogy a családtag, hozzátartozó tényleg bajba került-e!

– Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást, és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert így tudja csak ellenőrizni a hívás valódiságát!

– Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

A rendőrség arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy hívják fel rokonuk figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre.

Az úgynevezett unokázós csalók módszereiről további információkat itt olvashatnak!

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close