full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

XXII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj: három díj a szekszárdi borászatoknak

XXII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj: három díj a szekszárdi borászatoknak

2017.03.20. Három díjat nyertek a szekszárdi borászatok Kiskőrösön megtartott a XXII. Kadarka Nemzetközi Nagydíjon, melynek szakmai fővédnöke a tavaly „Év bortermelője” díjjal elismert Mészáros Pál volt.

A versenyre Magyarország mellett Erdélyből, a Délvidékről, és Bulgáriából összesen 92 minta érkezett – tudtuk meg a verseny főszervezőjétől, a kiskőrösi István Borháztól. A  Frittman János borász által elnökölt bizottság összesen, 9 arany-, 55 ezüst-, és 25 bronzérmet, valamint 3 oklevelet osztott ki. A szekszárdi borászatok 1 aranyérmet és 16 ezüstérmet szereztek a bormustrán. Az egri pincészetek  3 arany- és 8 ezüstérmet, a villányi borászatok ugyancsak 3 arany-, illetve 5 ezüstérmet kaptak. A Tolnai borvidékről 2 bort ezüstéremmel ismertek el.

A Kadarka Nagydíjat a Villányi borvidéken termelő Borka Pincészet nyerte el 2015-ös „Siklósi Kadarkájával”.

A szekszárdi borászatok közül a Halmosi Pincészet 2013-as kadarkája szerepelt a legszebben. Halmosi József bora kapta verseny második legmagasabb pontszámát (91,4). Az aranyérem mellett a pincészet ezzel kiérdemelte a második legszebb kadarkának járó díjat is. A Kadarka Kör által felajánlott „Legszebb Siller Bor” különdíjat a Schieber Pincészet ezüstéremmel elismert Kadarka siller bora érdemelte ki.  Az István Borház elegáns plakettjét, a „Legszebb Cuvé-ért” járó különdíjat Toronyi György ugyancsak ezüstérmet szerzett –  kadarkából, zweigeltből és kékfrankosból álló – házasítása kapta. Ezzel a szekszárdi borászatok három díjat szereztek meg a tizenkettőből.

A kép bal szélén (felül) Ferenc Vilmos, mellette Mészáros Pál borász.

A versenyborok bírálatával egy időben kerekasztal szakmai beszélgetés kezdődött „Hogyan tovább Kadarka?” címmel, a Kadarka jelenéről, jövőjéről, az ágazat legjelentősebb termelői, kutatói, a Magyar Sommelier Szövetség elnökségének tagjai, vendéglátósok, újságírók körében. Dr. Hajdu Edit, kutató és szőlőnemesítő a Kecskeméti Kutatóintézet képviseletében, valamint Dr. Jakab Gábor a Pécsi Kutatóintézet igazgatója a fajtaszelekció termesztésben elfoglalt szerepéről, az új klónok megjelenéséről, telepítésben több klón alkalmazásáról osztotta meg kutatási tapasztalatait. A kerekasztal résztvevői szerint az évjárati hatások gondosabb odafigyelést igényelnek az alkalmazott borászati technológiákban.

A Sommelier Szövetség Tagjai a fogyasztói elvárásokat fogalmazták meg. Szerintük a fogyasztók igénylik a fajta konkrétabb megfogalmazását, bemutatását, megismerését.

A Kadarka magyarországi meghonosodását a hihetetlen alkalmazkodóképesség, változatosság és változékonyság, egyben szívósság fémjelzi. Jó tulajdonságai miatt gyorsan teret hódított hazánkban, hosszú évtizedekig az ültetvények nagy részén ezt a szőlőfajtát termesztették. Hazánkban Kiskőrösön és környékén volt – s van a mai napig is – a legtöbb Kadarka ültetvény. Pályája a termesztéstechnológia változása, a modern szőlőfajták térhódítása, valamint a szőlő kevésbé gazdaságos termesztése miatt megtört, majd gyors hanyatlásnak indult. Jelenleg mindössze a hazai szőlőtermő területek csak mintegy egy százalékán termesztik.

Szerencsére azonban ma már akadnak olyan szőlőtermelők, borászok, akik nem hagyják veszni a múlt ezen kincsét. Ilyen a szekszárdi Mészáros Pál is, akinek nevéhez már két államilag elismert kadarka fajta, a „Mészi kadarka” és a „Virághegyi kadarka” nemesítése fűződik. Egyre több borvidéken telepítenek kadarka szőlőt, mely remélhetőleg visszanyeri megérdemelt helyét, tekintélyét a fajták sorában.

A XXII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj arany- és ezüstérmeseinek listáját itt találja – kattintson!

Szekszárdi arany-, és ezüstérmesek (évjárat szerint, pontszám alapján csökkenő sorrendben)

Arany

Halmosi Pincészet – 2013

Ezüst

Prantner Pince – 2015
Schieber Pince – 2016 (siller)
Toronyi Pince – 2015 (cuvée)
Ferger-Módos Borászat – 2013
Eszterbauer Borászat – 2016
Schieber Pince – 2015
Mészáros Pál Pince és Borház – 2015
Módos István – 2016
Vida Családi Borbirtok – 2015
Hetényi János Pincészete – 2015
Toronyi Pince – 2015
Hetényi János Pincészete – 2016 (fehér)
Schieber Pincészet – 2014 (cuvée)
Hetényi János Pincészete – 2014
Eszterbauer Borászat – 2016
Szent Gaál Kastély és Borház – 2015

Tolnai borvidék

Polgári Tamás – 2015
Vécsey Béla – 2015