full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Völgységi németek a Donyec-medence munkatáboraiban

Völgységi németek a Donyec-medence munkatáboraiban

2017. február 24. (péntek) 17:00
7100 Szekszárd, Szent István tér 28. – Művészetek Háza
2017. február 25. – 2017. március 05. között a Mozi előtti kiállítótérben lesz megtekinthető!

program, kiállítás

„A Völgységi németek a Donyec medence munkatáboraiban” című kiállítás, mely a málenkij robot elszenvedőinek állított emléket, a  „A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások  emlékéve” kapcsán valósulhatott meg. A Bonyhádi Német Önkormányzat 11 roll upból álló gazdag tárlata fényképeken és dokumentumokon keresztül mutatja be a magyarországi németek megpróbáltatásait a szovjet lágerekben. A kiállítás unikális, hiszen az itt látható anyag jelentős részét a Völgységben élő sváb családok biztosították, így eddig nem látott fotókat, családtörténeteket ismerhet meg a látogató.

Elhallgatott múlt – Érdekes beszélgetés a kötet fiatal szerzőjével, Lohn Annamáriával a bonyhádi Völgységi Múzeum történész muzeológusával

Moderátor: Lohn Zsuzsanna és dr. Szőts Zoltán a bonyhádi Völgységi Múzeum igazgatója.

malenkij-robotA mindkét világháborút elveszítő Magyarországra és Európára is ólomsúllyal nehezedett a német kérdés. A kollektív bűnösség által elítélt magyarországi németek helyzete, az orosz megszállás, a lakosságcsere, a be- és kitelepítések olyan fejezetei az ország történetének, melyek a háború után még kiábrándítóbb, embertelenebb viszonyokat teremtettek a lakosság számára.

A lehangoló téma ellenére beszélni kell ennek a néhány évnek az eseményeiről is, hiszen ugyanúgy hozzátartozik Magyarország történetéhez, mint a boldog békeidők. Úgy gondolom, számtalan művet és visszaemlékezést olvashatunk a kitelepítésekről, a lakosságcseréről, de a málenkij robot témakörét is feldolgozta már néhány kiváló történész (pl. Szenyéri Zoltán, Bognár Zalán, Zielbauer Miklós).

A kis munka a nagyközönség számára azonban napjainkig az elhallgatott történelem része.

A belépés ingyenes!
Read previous post:
Close