full screen background image
Keresés
2021 február 28 - vasárnap
 • :
 • :

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

2018. május 26. (szombat) 14:00 – 2018. május 27. (vasárnap) 14:00
7100 Szekszárd, Szent I. tér 10. – Babits Mihály Kulturális Központ, Csatár terem

program

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő – Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Babits Mihály Kulturális Központ Csatár termében.

2018. május 26. (szombat)

 • 14:00 Hegyek-völgyek halai – első rész: A vizek bárányai és farkasai (’52)
  Szendőfi Balázs (halkutató) filmje a Tátra vizeinek gazdag élővilágát és az azt fenyegető globális és helyi jelenségeket mutatja be. A hegyi folyók természetes halközösségei mellett a tájidegen fajok, a vízi-erőművek és a klímaváltozás szolgáltak fő témául, valamint az ezek hatásait vizsgáló és a természetes állapot fennmaradásáért küzdő halkutatók munkája.
 • 15:00 Kelet és Nyugat (’51)
  A Kelet és nyugat című film lelkes amatőr videósok munkájának eredménye. Az első részben a Kelet-Mecsek vadregényes szurdokát, a Hidasi-völgyet ismerheti meg a néző. A lenyűgöző szubmediterrán éghajlatú táj mellett a patakos völgy állat és növényvilágának legjellemzőbb képviselői is bemutatásra kerülnek. A film készítőinek célja a Kelet és Nyugat Mecsek Tájvédelmi Körzet értékes természeti kincseinek népszerűsítése.
 • 16:00 A rejtőzködő természet (’67)
  A film esszéisztikus felütéssel indul: a lessátor mint a meditáció helye. A film alcíme: Vizek, rétek, erdők. E három fejezet a Duna-kanyar, a hortobágyi puszta, valamint az Északi-Középhegység tájaira kalauzolja el a nézőt. A befejező jelenetben ismét emelkedettebb hangú a narráció: a természet képes rá, hogy az embert visszavezesse saját természetéhez.
 • 17:30 „Nyilas Misi” egy napja (’60)
  A nagyhírű Debreceni Kollégium leghíresebb diákja kétségkívül Nyilas Misi, Móricz Zsigmond „Légy jó mindhalálig” című regényének főhőse, akinek sorsán keresztül bepillanthatunk egy 19. század végi debreceni kisdiák életébe. Az ódon falak között azonban még megannyi „Nyilas Misi” tanult évszázadokon át, és tanul manapság is, akiknek mindennapjai koronként különböznek ugyan Móricz regényhősétől, sorsukban azonban máig közös vonások is fölfedezhetők.

2018. május 27. (vasárnap)

 • 10:00 Ének a fák tetejéből (’50)
  Vaszi Levente egy kincsekkel megáldott csángómagyar ember. Élettere a Romániában található Kostelek. Innen indult el , hogy megmutassa énektudását a Magyarországon megszervezett „Fölszállott a páva” vetélkedőn, ahol olyant énekelt, hogy felfigyelt rá az egész világ. Tehetségét közönségdíjjal jutalmazták és kapott érdekes, pénzt ígérő ajánlatokat, ám Vaszi Levente hátat fordított a celebségnek és hazatért szülőfalujába, hogy történelemre, táncra és magyar énekekre tanítsa a csángó nebulókat.
 • 11:00 Tiltott zóna – Harctéren a vadvilág (’43)
  Budapesttől alig karnyújtásnyira, Táborfalva határában tábla állítja meg az érkezőt: belépni életveszélyes és tilos. Itt kezdődik a tiltott zóna, Magyarország második legnagyobb katonai lő- és gyakorlótere, ahol másfél évszázada folynak harcászati gyakorlatok. A veszély és a tiltás ellenére a zóna mégis sűrűn lakott. Számtalan növény- és állatfaj éli itt titkos életét, közöttük olyan ritka lények is, amelyek szinte teljesen eltűntek a művelt, alföldi tájról. A fegyverek védik őket…
 • 12:00 Itthon vagy! – Téli berek (’20)
  Országjáró ismeretterjesztő mini-filmsorozat mesélő városokkal, emberi történetekkel, érintetlen természettel – onnan is megmutatva, ahol csak a madár jár. Ezerszínű erdő, apró falvak, dimbes-dombos szórványtelepülések hazánk legnyugatibb régiójában. Egy érintetlen, romlatlan vidék gyógyító és méhes kertje, nagyra növő gombái és békés birkanyájai. Mintagazdaságok, haranglábak, muskátlis házak, hajdinából készült ételek és helyi receptek. Mesebeli utazás a vendek földjén.
 • 12:30 A kőbaltás ember 2. – Samu vacsorája (’25)
  Ebben a részben Schneider Zoltán, a paleodetektív fejébe veszi hogy kideríti mit evett az ősember. Útja egy paleo-cukrászdában indul, majd Magyarország legősibb lelőhelyén: Vértesszőlősön folytatódik. A vértesszőlősi lelőhely i rengeteg nyommal szolgál, mert ezen a helyen hőforrás működött, és az édesvízi mészkő mindenre lerakódott, ezzel konzerválva leleteket. A nyomozás során kiderül hogy 320 ezer éve, amikor Samu itt élt, meleg és csapadékos volt az éghajlat, és sok volt a vad.
 • 13:00 A víz titkai (’38)
  Úgy hallottuk, hogy gondok vannak a vízzel, pedig a csapból bőven folyik, van mit igyunk és sem a fürdéssel, sem a mosással nincs gondunk. Vagy talán mégis baj van? Elszáradt legelők, feltúrt medrű, gátak közé szorított folyók, elszennyezett, kiszáradt források. Egy lány elindul, hogy számba vegye ezeket a gondokat és mindazt amit a víz nyújthat nekünk embereknek, ha tisztelettel bánunk vele: szomjat oltó forrásvizet, megélhetést biztosító vállalkozás alapját, szórakozást, a hit misztériumát.
 • 14:00 Kalandozások a világjáró nagypapával (’81)
  A világjáró nagypapa kóborlásai során nemcsak filmeket és fényképeket készített, hanem olyan ábrákat is gyűjtött, amelyekkel a természeti népek gyerekeiknek tanítják a természet megismerését. A nagypapa gyűjteményéből már csak 14 ábra hiányzik, hogy megfejthető legyen a globális üzenet, amelyet unokáinak szeretne örökségül hagyni. Naplóját lapozgatva érdekes történetekkel kelti fel unokái érdeklődését, akik a legendás izlandi “út látó”, a Vegvísir segítségével eljutnak a Föld különböző helyszíneire.
 • 15:30 Hortobágyi darumese (’14)
  Animációs film
 • 15:45 Boxi: Zöldben (’5)
  Animációs film
 • 15:50 Istók (’13)
  Animációs film
 • 16:10 A természet magyar fotósai (’80)
  A pillanat vadászai, a ketyerék megszállottjai. Idők, sorsok tanúi, a soha vissza nem térő jelenetek megörökítői. Ők – a természet magyar fotósai. 17 alkotó és a világ, ahogy ők látják. Az elkészülő kis portrék 5 percbe, egy rövid filmpillanatba – ahogy ők, tizenhatan egy képkockába – sűrítik alkotói személyiségüket, szeretett természeti értékeiket, tájaikat, elkísérve őket egy-egy fotós napra. És a képek csak készülnek…
 • 17:30 Csavargások Ausztráliában Dr. Hangayval (’52)
  Hangay doktor az egyik legutolsó garabonciása a magyar természettudománynak, kultúrának – Ausztráliában. „Bogaras” ember, a rovartan világhírre emelkedett művelője. Tudományos, ismeretterjesztő és útleíró könyvek tucatjai jelentek meg kezéből. Jelenleg is a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményének szaporításával foglalkozik, bejárva Ausztrália tucatnyi nemzeti parkját. Magyarországról jött vendégeivel csavarog, gyűjt – főleg rovarokat – emellett tömérdek élményt is.

A vetítések bárki által ingyenesen látogathatók, nem szükséges előzetes regisztráció.
Read previous post:
Close