full screen background image
Keresés
2021 június 21 - hétfő
 • :
 • :

Szekszárdi Szüreti Napok 2019.

Szekszárdi Szüreti Napok 2019.

2019. szeptember 12. (csütörtök) 15:00 – 2019. szeptember 15. (vasárnap) 20:30
7100 Szekszárd, Béla király tér
7100 Szekszárd, Szent István tér

program, kultúra, hagyomány

Szeptember harmadik hétvégéjén, négy napon át minőségi kulturális programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, hagyományőrző kézműves vásárral, tájegységre jellemző ételkínálattal várjuk a vendégeket. A Borudvarban szekszárdi borászok kínálják a hegy levét. A szüretelés hagyományát megőrizve, értékként a bor és kultúra nemes kapcsolatát ápolva rendezzük meg a fesztivált.

A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni Szüreti felvonulás. A menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, civilek, néptáncegyüttesek és intézmények kreatív formációi. A szombat esti folklórműsorban megválasztjuk a 2019. év Szüreti táncos párját, akik egy évig viseli a kitüntető címet, és 2020-ban a rendezvény arcai lesznek.

Aki Szekszárdon tölti ezt a kellemes őszi hétvégét, visszatér majd újra s újra – a kadarka és bikavér hazájába!

A Szekszárdi Szüreti Napok házigazdája: Ács Rezső Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere

Színpadi programok:

2019. szeptember 12. (csütörtök)

 • 14:00 | Szeretet lángja – Béla király téri színpad
  A „Szeretet Lángja” közvélemény formáló rendezvény hagyományosan a Szüreti Napok rendezvénysorozatával kapcsolódik egybe. Lehetőséget ad arra, hogy a figyelmet a mássággal és segítséggel élők, valamint a hátrányos helyzetű emberek életére irányítsuk, akik fellépéseikkel, részvételükkel tanúbizonyságot adhatnak az „átlagos”, egészséges emberek részére arról, hogy ők is egyenlő rangú részei társadalmunknak.
  Megnyitó beszédet és köszöntőt mond Ács Rezső Szekszárd Megyei Jogú Város  polgármestere és dr. Haag Éva alpolgármester asszony.
  Program:
  – Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete zenés műsora.
  – Mechwart András Fogyatékosok Otthona Belecska lakói táncos műsora.
  – Fogyatékosok Nappali Intézménye a Pál utcai fiúk „Grund” című darabját adják elő.
  – Hétszínvilág Otthon lakóinak Kalapos tánc műsora.
  Sztárvendégek: Jánoki Márió énekes, Medinai Gitárzenekar, Bartina Zenekar , Medinai Tamburazenekar.
  Műsorközlők: Juhász Bence, Loboda Márk.
  Az Ügyes Kezek asztalainál kézműves foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket! A Civilek asztalainál hasznos információkat kaphatnak az érdeklődők.
 • 17:00 | Magyar borhoz Magyarnóta – Vármegyeháza udvari színpad
  A szekszárdi Magyarnóta Kedvelők Baráti Körének szokásos szüreti hangulatú koncertje. Vendégénekes: Bősi Szabó László, Dióka Zsuzsa.
 • 19:00 | Ifjúsági Fúvószenekar Béla király téri színpad
  A zenekar 1988-ban alakult Thész László, a Liszt Ferenc Zeneiskola akkori igazgatója indíttatására. Az eddigi 26 év alatt majd 300-an játszottak a zenekarban a jelenlegi tagokon kívül. A zenekar elsődleges feladata a fiatalok zeneszeretetre való nevelése, a város zenei együtteseinek utánpótlás biztosítására. Szekszárd város kiemelt művészeti együttese. A zenekar karnagya: Kovács Zsolt.
 • 21:00 | Vintage Dolls – Béla király téri színpad

  Fotó:
  facebook.com
  Az énekes trió és kísérő zenekara az 1930-as, 40-es évek híres többszólamú dalait dolgozza fel. A csapatot olyan ragyogó, nemzetközileg is díjazott énekesnők alkotják, mint Munkácsy Eszter, Nagy Lili és Szász Ágnes. Céljuk az, hogy ezt a régi, már-már elfeledett stílust megismertessék a közönséggel. Műsoruk hűen idézi meg a múlt század közepének zenei világát, a korra jellemző megjelenésbeli elemekkel ötvözve. Fellépnek: Munkácsy Eszter – ének, Nagy Lili – ének, Szász Ágnes – ének, Benedek Áron – trombita, Bögöthy Ádám – nagybőgő, Csízi László – dob, Szabó Illés – gitár, Tálas Áron – zongora.

2019. szeptember 13. (péntek)

 • 15:00 | Alisca Brass Band – Béla király téri színpad
  Az Alisca Brass Band Szekszárd Megyei Jogú Város kiemelkedő művészeti együttese, jelenlegi formájában 1992 óta működik. 2007-ben elnyerték a Vállalkozók Országos Szövetsége által alapított Tolna megyei Prima díjat, 2016-ban pedig Tolna Megye Művészetéért elismerésben részesültek. Műsorukban jól megférnek a hagyományos fúvószenekari darabok, régi indulók, keringők, polkák és a modern korok könnyűzenei slágereinek feldolgozásai.
 • 16:00Örökség Gála – Béla király téri színpad
  Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület regisztrált néptánccsoportjainak műsora.
 • 18:00 | Ünnepélyes megnyitó – Béla király tér, Orságzászló
 • 18:00 | Dirty Slippers – Szent István téri színpad

  Fotó:
  facebook.com
  A Dirty Slippers hazánk egyik legsikeresebb koncertzenekara. a 2005-ben alakult banda 3 sikeres nagylemezt, 8 slágerlistára feljutott videóklipet, közel 900 élő koncertet tudhat maga mögött Európa 6 országában. Nagylemezt készítettek az Egyesült Államokban, Oasis és Mike Oldfield producerével George Shilling-gel, turnéztak olyan nemzetközi hírű előadókkal, mint a The Coronas, a Sportfreunde Stiller vagy a Last Vegas. Hang vagy jel című dalukkal pár éve kerültek a köztudatba és a hazai tévék és rádiók állandó vendégeiké. Legújabb dalaik, az Éjféltől és a Vedd el az eszem már hallható a rádiókban!
 • 19:30 | Tükrös Zenekar – Vármegyeháza udvara
  „Ha nincs ez a zene, biztos nem hegedültem volna többet soha életemben.” (Halmos Attila, zenekarvezető)

  Fotó: facebook.com
  A Tükrös zenekar azzal a céllal alakult 1986-ban Budapesten, hogy minél hitelesebben tolmácsolja a magyar nyelvterületek népzenéjét. Személyes találkozások, erdélyi utak, az ekkor még elő népi kultúra megismerése egy életre elkötelezte a városi, komolyzenei háttérből érkező fiúkat a népi hagyomány mellett. Pédaképeik a régi falusi bandák, ahol összeszokott kamarazenélés és a muzsikusok táncot szolgáló szerepe jellemző. A zenekar tagjai: Árendás Péter, Halmosi Attila, Koncz Gergely, Lelkes András, Liber Endre.
 • 20:00 | Republic – Szent István téri színpad

  Fotó:
  facebook.com
  Három évtizede tartó pályafutását ünnepli a REPUBLIC zenekar 2020. március 14-én a Papp László Budapest Sportarénában. Bizony, immár 30 éve lesz annak, hogy néhány tehetséges fiatal zenésznek hála elindult az a bizonyos „mandula” hogy aztán sikert sikerre halmozva a Rendszerváltás szülte zenészgeneráció egyik legjelentősebb szónokává váljon.

  A 1990-es megalakulást követő év végére meg is született a Republic Bódi László Cipő, Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás, és Tóth Zoltán alkotta klasszikus felállása, amely több mint 20 évig osztozott a közös munka minden örömében, sikerében, feladatában. A tehetség korán bizonyságot nyert hiszen a zenekar szinte rögtön sikerrel robbant a köztudatba, lendületes dallamaival, tele torokból énekelhető, őszinte szövegeivel. A szakmai elismerések egy balatonlellei rockfesztivál megnyerésétől az eMeRton, Arany Zsiráf és Fonogram díjakon át meg sem álltak a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitűntetésig, nem beszélve a megszámlálhatatlan arany-, platina- és gyémántlemezről. A 90-es évektől folyamatosan növekvő népszerűségük olyan pályatársak elismerését vívta ki, mint Bródy János, Tolcsvay László, a Beatrice, a Bikini, vagy akár Koncz Zsuzsa, gyakran közös produkciókat is adva az utókornak. „Repül a bálna”, „Szeretni valakit valamiért”, „Engedj közelebb”, „Ha itt lennél velem”, „A 67-es út”, „Kék és narancssárga”, „Szállj el kismadár” … hogy csak néhányat említsünk a megszámlálhatatlan Republic slágerből, melyeken generációk nőnek fel s amelyek az együttest a magyar popkultúra megkerülhetetlen bástyájává tették.
 • 20:00 | Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band – Béla király téri színpad

  Fotó:
  facebook.com
  Balogh Kálmán sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Gipsy Cimbalom Band-et. Zenésztársai egytől-egyig hangszerük mesterei, akik a legvirtuózabb szólókra is képesek. Ennek köszönhető, hogy bármilyen zenei ötletet könnyedén megvalósítanak. Többnyire közismert zenei témákból indulnak ki, a megközelítés azonban teljesen újszerű. A zenészek kezei alatt ezek a témák új életre kelnek, tele humorral, a műfajok, stílusok olyasfajta elegyítésével, ami mégsem okoz törést a zene egységében. Koncertjeiken ily módon sokféle kultúra sokféle zenéje megszólal, ez lehet az egyik ok, amiért nemcsak Magyarországon, de külföldön is nagyon közkedvelt és foglalkoztatott a zenekar. Zenéjüket nyugodt szívvel nevezhetjük világzenének a szó szoros értelmében, hiszen repertoárjukban megfér egymás mellett a magyar autentikus népzene, csakúgy, mint a spanyol flamenco muzsika, vagy akár a különböző balkáni népzenék. A zenekari felállás sem a megszokott, hiszen a hagyományosnak mondható hegedű, cimbalom, nagybőgő összeállítást trombita és gitár egészíti ki. A zenekar lebilincselő színpadi játékából árad a muzsikálás öröme, amely a közönséget is magával ragadja.
 • 21:00 | Táncház a Tarsoly Zenekarral – Vármegyeháza udvara
  Házigazda a Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület. Az egyesület művészeti vezetője: Matókné Kapási Julianna.
 • 22:30 | Charlie és Zenekara – Béla király téri színpad

  Fotó:
  facebook.com
  Horváth Károly, művésznevén Charlie Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, könnyűzenész, a rock, a jazz, a blues, a soul és a funk jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze, trombitás.

2019. szeptember 14. (szombat)

 • 10:00 – 18:00 | Betyár tanya nép játszótér – Vármegyeháza kert
  Hagyományőrző népi játékok, melyekkel felidézzük a régi idők vidám szabad hangulatát. Eszközös játékok, melyeket saját kezűleg készítettem kicsik és nagyok legnagyobb örömére. Játékok: Gesztenye csúzlizó, Dunai kincsmosó, Kolompdobáló, mozsárágyú sárkány paravánnal és további színes népi játékok, többek között kredencfestő, óriás malom, birkapásztor, bohócetető, dárdás játék, magtár, libafuttató, kofamérleg, várkerék, tojáspottyantó, szüreti táblajáték. Ajánlott életkor: 3–99 éves korig.
 • 10:00Helyi csoportok bemutatkozása – Béla király téri színpad
  Csoportok: Kaze Shinkendo Dojo kardművészek; Alisca Taekwondo Klub; Magyar Wing Tsun Egyesület – Leung Ting Wing Tsun Kung Fu
 • 10:30 | Alma Együttes gyermekkoncertje – Babits Mihály Kulturális Központ, Színházterem – 7100 Szekszárd, Szent I. 10.

  Fotó:
  facebook.com
  Az Alma Együttes, kezdetben felnőtteknek zenélt, de egy véletlen felkérés kapcsán olyan sikeres gyerekkoncertet adtak, hogy azon nyomban több másik felkérés is érkezett és rövid időn belül azon kapták magukat, hogy már csak szinte gyerekkoncertjeik vannak. (Ezért mondják, hogy a gyerekek választották őket.) Buda Gábor a 22 évvel ezelőtt megalapított Alma Együttes ötletgazdája, frontembere, énekese és zeneszerzője 2018 augusztusában új zenei alapokra helyezte az általa kialakított hangzást. Két kiváló zenész érkezett a zenekarba Berkesi Alex basszusgitáros és Ránki András billentyűs személyében, akik nem csak virtuóz hangszeres játékukkal, de nagyszerű énektudásukkal is erősítik a produkciót. A csapat számos Fonogram jelöléssel, arany és platinalemezzel büszkélkedhet. A koncert gerincét természetesen a nagy közönség kedvencek alkotják, mint az Almamánia, Nád a házam, Ma van a szülinapom, Helikoffer. Műsoruk során nevetve tanítják a gyerekeket, miközben felhőtlen és tartalmas szórakozást nyújtanak az egész családnak. Koncertjükre szeretettel várunk minden dalolni, kacagni és táncolni vágyó gyermeket és gyermeklelkű felnőttet. Jegyvásárláshoz kattintson ide. További részletekért: <<<KATTINTSON>>>
 • 11:00 | Tücsök Zenés Színpad gyermekcsoportja – Béla király téri színpad
  A Szekszárdi Tücsök Zenés Színpad 1995-ben alakult általános iskolás korú tanulókból az akkori Babits Mihály Művelődési Ház énekegyütteseként. Jelenleg két korcsoportban dolgoznak. Repertoárjuk dalait elsősorban az utóbbi 60 év könnyűzene és musical világából válogatják, valamint rendszeresen mutatnak be zenés színdarabokat, mesejátékokat, tematikus pódiumműsorokat. Művészeti vezető: Béresné Kollár Éva.
 • 12:00 | Kolping Alapfokú Művészeti Iskola moderntánc csoportja – Béla király téri színpad
 • 13:00 | Őrzöm kincsem, hagyományom – Béla király téri színpad
  Tolna megyei települések egyesületeinek, csoportjainak bemutatása, népszerűsítése, a hagyományok ápolása. Résztvevők: Görönd Citerazenekar – Decs, Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar.
 • 13:00 | 6. Szüreti Német Nemzetiségi Kórustalálkozó – Mondschein Kórustalálkozó – Vármegyeháza udvara
  A kórus 1978 alakult a Szekszárdi Német Nemzetiségi Baráti Kör Kórusa néven a Tolna megye falvaiból Szekszárdra beköltözött német származású lakosság köréből. 2004 óta egyesületként működik és nevük „Mondschein” Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus Egyesület lett. A kórus tavaly ünnepelte fennállásának 40 éves évfordulóját. A „Mondschein” kórus kitűzött célja a hagyományőrzés: a környékbeli német népdalok gyűjtése és azok népszerűsítése bel- és külföldön. A kórus rendszeresen részt vesz a német nemzetiségi hagyományőrző együttesek különféle rendezvényein. Szekszárd város felkérésére egyéb rendezvényeken is fellépnek. Szoros kapcsolatot ápolnak a többi magyarországi német nemzetiségi kórussal – Tolna megyén kívül is. Több külföldi kapcsolatuk van. Ősszel Németországba utaznak, ahol Magyarországot képviselik egy nemzetközi kórustalálkozón. A kórus többszörös arany, dicséretes és kitüntetéses arany minősítő fokozattal rendelkezik. Kétszer az „Aranypáva-fokozatot”, majd pedig az „Aranypáva Nagydíjat” is megkapta. 2017-ben és 2018-ban a kórust az eredményeiért „Szekszárd Büszkesége” díjjal tüntették ki. Szervező: Mondschein Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus Egyesület.
 • 14:00 | Véradás, Magyar Vöröskereszt – 7100 Szekszárd, Dózsa Gy. u. 1.

  Hívjuk és várjuk a segítő szándékú, magát egészségesnek érző 18–65 év közötti leendő véradókat. Kérjük, mindenki hozza magával a személyazonossági igazolványát és TAJ kártyáját. Segítségüket köszönjük!
 • 15:00 | Szüreti felvonulás – Bezerédj u., Széchenyi u.

  Fotó:
  kadarka.net
  A Szüreti Napok leglátványosabb eseménye. A menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, civilek, néptáncegyüttesek és intézmények kreatív formációi. Felvonul Szekszárd város vezetése, a meghívott vendégek, a borrendek, ostorosok, lovasok és lovaskocsik.
 • 16:00 | Borrendi avató – Béla király téri színpad
  Az ALISCA BORREND hagyományos Borrendi Avatója Módos Ernő nagymester vezetésével és Magyarország többi történelmi borvidékéről összesereglett Borrendi képviselők közreműködésével.
 • 16:00 – 20:00 | Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár – Szent István téri sétány
 • 17:00 | Folklórműsor és Szüret Táncos Párja/Szépe választás – Béla király téri színpad
  A megyéből meghívott hagyományőrző néptánccsoportok és a Bartina Néptánc Együttes műsora, benne a Szüret Táncos Párja 2019 választással. Résztvevő csoportok: Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület ifjúsági és felnőtt együttese, Kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat, Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport, Őcsényi Bogár István Hagyományőrző Egyesület, Pörbölyi Hagyományőrző Egyesület.
 • 19:00 | Follow the flow – Szent István téri színpad

  Fotó: 
  facebook.com
  A jelenlegi legfelkapottabb hazai zenekar, a Follow The Flow tavaly nyerte el végleges formáját, amikor Szakács Gergő is csatlakozott Fura Cséhez és BLR-hez. Nem tudja senki című slágerükkel azonnal berobbantak a köztudatba, folyamatosan rekordokat döntögetve több tízmilliós nézettségével a YouTube-on, miközben a legtöbb slágerlistát is könnyűszerrel letarolta a népszerű dal. Azóta is gőzerővel írják jobbnál jobb dalaikat, a Maradok távol is a rádiók kedvenceként pörög hétről hétre, miközben klipje is halmozza a milliós nézettséget, csakúgy, mint a líraibb hangulatú Anyám mondta vagy a vagány, odaszúrós Érdekemberek. Friss hangzásával és a jelenkorra tűpontosan reflektáló üzeneteivel hamar a közönség szívébe lopta magát a trió, akik élő koncertjeiken zenekarral kiegészülve hozzák a sodró flow-t, magukkal ragadva a közönség tagjait is. A hazai zenei szakma sem ment el szó nélkül a jelenség mellett, hiszen a 2018-as Petőfi Zenei Díj – Év felfedezettje díjat ők vitték haza. Emellett a MAHASZ slágerlistákon is rendre jeleskednek már jó ideje: a Nem tudja senki hónapokat töltött a magyar rádiós, a stream és a single listák első helyén, és azóta is bérelt pozíciója van a toplisták dobogóján. Méltó utódként pedig a Maradok távol is hetek óta trónol a rádiós toplisták élén. Emellett novemberben őket választotta a közönség, hogy Magyarországot képviselje Bilbaóban az MTV EMA díjátadó gáláján.
 • 20:00 | Szekszárdi Gitárkvartett – Vármegyeháza udvara

  Az idén 20 éves zenekar zenés világjárásra invitálja a Szüreti Fesztivál látogatóit, mely borral, de akár bormentesen is tartalmas (belső) utazást ígér. A Szekszárdi Gitárkvartett: Decsi-Kiss András – gitár, Szecsődi István – basszusgitárKözreműködik: Wessely Ágnes – ének, gitár, ütőhangszerek; Lotz Katalin – vers, ének, fuvola; Homonnai Varga András (Kolozsvár) – flamenco gitár; Csele Lajos – gitár, Komjáthy Péter – gitár.
 • 20:30 | Szalonna és bandája – Béla király téri színpad

  Fotó: facebook.com
  A zenekaruk tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért a koncertezés mellett a népzeneoktatásban is nagy szerepet vállalnak. Néhány évvel ezelőtt megalapították a kárpátaljai népzenei képzést.

  Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek mind Európában mind a tengerentúlon. Játszottak többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Mexikóban és az Egyesült Államokban. 2006-ban a Magyar Köztársaság küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált többek között Károly, walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök.
  Mindezeknél fontosabb azonban az a szeretet, ahogyan a zenekart fogadják az ország legkisebb falvaiban és a világ legnagyobb színpadain egyaránt.
 • 21:00 | Kowalsky meg a Vega – Szent István téri színpad

  Fotó:
  koncert.hu
  A Kowalsky meg a Vega Magyarország egyik legkedveltebb zenekara. Az 1999 óta aktív banda a tanulságos, mégis egyszerűen érthető dalszövegeivel és fülbemászó dallamaival minden korosztály kedvence. Évente Magyarország, továbbá Erdély és a Felvidék területén több mint 100 koncertet adnak. Legutóbbi albumuk, az Árnyék és Fény 2019. január 14-én jelent meg.
 • 22:30 | Pannonia Allstars Ska Orchestra – Béla király téri színpad

  Fotó: facebook.com
  A Pannonia Allstars Ska Orchestra már eddigi pályafutása során is olyan életutat járt be, ami kevés hazai zenekarnak adatik meg, hiszen rövid idő alatt Magyarország egyik legfontosabb zenekarává vált, mindeközben párhuzamosan külföldön is nagy népszerűségre és elismerésre tett szert. Legendásan energikus élő koncertjeivel a 11 tagú zenekar pillanatok alatt jutott el az underground klubok deszkáiról a Sziget fesztivál Nagyszínpadára és vált minden jelentős hazai zenei fesztiválon kihagyhatatlan kedvenccé, míg külföldön a ska zene magyar nagyköveteként ismerik. Nem is csoda, hiszen már elso nagylemezét is a legnevesebb amerikai ska kiadó, a Megalith Records jelentette meg, illetve a többi között olyan fesztiválokon táncoltatta meg a közönséget, a magyar népzenét fűszerként használó tradicionális ska zenéjével, mint a holland Lowlands, a szerb EXIT, a cseh Sázava, a szlovák Hodokvas, a francia Roots dans la Vallé, a horvát Skaville, vagy a belga Antiliaanse. A sodró zene mellett a szövegre is érdemes figyelnünk, hiszen a PASO gyakran fogalmaz meg direkt, vagy burkolt módon társadalomkritikus üzeneteket, illetve közvetít olyan értékeket, mint az egymás iránti tisztelet, egyenlőség, diszkrimináció elítélése.

  Az idén 12 éves Pannonia Allstars Ska Orchestra egész nyáron Európa-szerte turnéztatja Best of bakelit lemezét. Csehország, Németország, Szlovénia, Szerbia, Románia és Svájc mellett természetesen Magyarország sem marad ki a sorbóbaloghl, ráadásul idehaza már a hamarosan megjelenő ötödik PASO nagylemez dalaiból is ízelítőt kap a fesztiválok közönsége. Karib hangulat, lüktető ska, füstös reggae, hazai népi ízek, sodró balkán témák: ez a bombabiztos elegy minden körülmények között működik, nyáron, vízparton, egy hideg itallal pedig biztosan borítékolható az extázis. Igazi fesztivál kedvencek, kamasz korukban is csúcsformában!

2019. szeptember 15. (vasárnap)

 • 10:00 – 18:00 | Betyár tanya nép játszótér – Vármegyeháza kert
  Hagyományőrző népi játékok, melyekkel felidézzük a régi idők vidám szabad hangulatát. Eszközös játékok, melyeket saját kezűleg készítettem kicsik és nagyok legnagyobb örömére. Játékok: Gesztenye csúzlizó, Dunai kincsmosó, Kolompdobáló, mozsárágyú sárkány paravánnal és további színes népi játékok, többek között kredencfestő, óriás malom, birkapásztor, bohócetető, dárdás játék, magtár, libafuttató, kofamérleg, várkerék, tojáspottyantó, szüreti táblajáték. Ajánlott életkor: 3–99 éves korig.
 • 10:00 | Veronaki Zenekar – Béla király téri színpad

  Fotó:
  facebook.com
  Mosó Masa Mosodája című műsorral a zenekar tovább folytatja azt a hagyományt, amit már a Gőgös Gúnár Gedeon megzenésítésével elkezdtek: Varga Katalin írónő kiváló és nem kevés humorral fűszerezett költeményeit dalaikon keresztül minőségi muzsika formájában ismertetik meg a gyerekekkel. A koncerten a közös éneklés, tánc és zenélés mellett, játékos, mesés formában az írás és olvasás megszerettetése is központi szerepet kap a betűk, a képzelet és a zene által. Tarján Veronika újra kinyitja a Mosó Masa Mosodájának öreg kapuját, zenekarával felébresztik a benne lakó meseszereplőket, betűket, majd a közönséggel együtt varázslatos mulatságot kerekítenek.
 • 10:00 | Betyár tanya nép játszótér – Vármegyeháza kert
  Hagyományőrző népi játékok, melyekkel felidézzük a régi idők vidám szabad hangulatát. Eszközös játékok, melyeket saját kezűleg készítettem kicsik és nagyok legnagyobb örömére. Játékok: Gesztenye csúzlizó, Dunai kincsmosó, Kolompdobáló, mozsárágyú sárkány paravánnal és további színes népi játékok, többek között kredencfestő, óriás malom, birkapásztor, bohócetető, dárdás játék, magtár, libafuttató, kofamérleg, várkerék, tojáspottyantó, szüreti táblajáték. Ajánlott életkor: 3–99 éves korig.
 • 11:00 | Korničkai és oriešoki Gyermektánccsoportok bemutatkozása (Szlovákia) – Béla király téri színpad
 • 12:00 | Helyi tánccsoportok bemutatkozása – Béla király téri színpad
 • 14:00 | Tücsök Zenés Színpad felnőtt csoportja – Béla király téri színpad
  A hazai zenei fesztiválok, versenyek rendszeres szereplői, csoportos és egyéni produkciókkal egyaránt, sikereiket számos oklevél tanúsítja. Mint Szekszárd Megyei Jogú Város kiemelkedő művészeti együttese, több ízben kapott rangos díjat, kitüntetést szakmai és karitatív munkájáért. Repertoárjuk dalait elsősorban az utóbbi 60 év könnyűzene és musical világából válogatják, valamint rendszeresen mutatnak be zenés színdarabokat, mesejátékokat, tematikus pódiumműsorokat. Két, saját szerzeményeket tartalmazó CD felvételük jelent meg. Művészeti vezető: Béresné Kollár Éva.
 • 15:00 | Junior Stars Big Band – Béla király téri színpad

  Fotó: facebook.com
  A Szekszárd Junior Stars Big Band 2000-ben alakult a Liszt Ferenc Művészeti Iskola jazz tanszakos fiataljaiból. Önálló hangversenyeit telt házak előtt játssza, a gondosan összeállított program és a modern big band-hangzás nagy elismerést vált ki a műfajt kedvelő, igényes hallgatóságból. A zenekar koncertrepertoárjában a professzionálisan újrahangszerelt jazz-standard kompozíciók mellett (Count Basie, Duke Ellington, Quincy Jones), modern jazz darabok, valamint saját szerzemények is szerepelnek, amelyeket a zenekar alapítója és vezetője, Molnár Ákos (ex-Syrius) írt és hangszerelt.
 • 16:00 – 20:00 | Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár – Szent István téri sétány
 • 16:00 | Cinegemadár gálaműsor – Vármegyeháza udvara
  A 2018. évben újraindított Bogár István emlékére megrendezett „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Versenyen kiemelkedően szereplő szólisták és együttesek bemutatkozása.
 • 16:20 | Bogyiszlói Zenekar – Béla király téri színpad

  Fotó: facebook.com
  A Tolna megyei Príma Díjjal, fél évszázados népzenei családi tradíciót ápoló zenekar a dunántúli muzsika kiemelkedő adatközlője. A Bogyiszlói Zenekar muzsikáját ismerik hazánk és a világ számos pontján, játszottak már a Sziget Fesztiválon és spanyol főúri esküvőkön is, legfontosabbnak mégis a rájuk hagyott bogyiszlói népzenei hagyományok továbbvitelét tartják, így népzenei nemzetközi és hazai fesztiválokon nagyon szívesen vesznek részt. Megalakulása az 1950-es évekre nyúlik vissza, azonban igazi zenei hangzása 1969-hez köthető. Az akkori zenekar vezetője Orsós Kis János, Népművészet Mester volt, akit a dunántúli népzene adatközlőjeként ismert meg a „népzenei világ”. A bogyiszlói népzene jellegzetes hangzásvilágát játszotta és játssza ma is: lassú csárdás, friss csárdás, ugrós (cönöge), helyi cigány dallamok. A helyi néptáncegyüttest is kíséri a fellépésein. Külföldön és belföldön több alkalommal szerepelt tánccsoportokkal és önállóan. Bogyiszló népzenéje mellett sváb, cigány és délszláv dallamok is felcsendülnek előadásukban. Különleges zenei hangzása, amire a népzenekutatók is felfigyeltek a vonós banda és a tambura banda összeolvadásából adódott. Így jelen vannak a vonós zenekar és a tambura zenekar jellegzetes hangszerei is. Vonós zenekar: hegedű, hegedűbrácsa, nagybőgő. Tambura zenekar: tamburaprím, tamburabrácsa, nagybőgő. A zenekar a megmaradt alapító tagból, leszármazottakból, unokákból, zenészbarátokból áll. Jelenleg (1997-óta) Orsós Kis János unokája Mihalovics Zsolt vezeti a zenekart.
 • 18:00 | Nana VortexBéla király téri színpad

  Fotó: facebook.com

  A Nana Vortex a magyar világzenei paletta kétségkívül egyik legprogresszívebb, legkísérletezőbb formációja.
  A fiatal együttes máris két formabontó albummal jelentkezett, első, Forduló című lemezük pop, folk, jazz elemeket fúzionál, olykor szürreális zenei motívumokat is belecsempészve az eredetileg népzenei ihletettségű dallamvilágba. Különlegessége, hogy a dalszerzés, majd a stúdiófelvétel és videóalbum is a Balaton-felvidék egyik borteraszán zajlott, így muzsikájukban egyedülálló módon kerülhet párbeszédbe tér-szöveg-zene a hallgatókat bevonó alkotói munkafolyamat feltárásával.
  A Nana Vortex a 2017-es esztendőben pedig ismét új zenei anyaggal jelentkezett: Arany János születésének 200. évfordulóját ünnepelve a költő zeneszerzeményeit gondolták-gombolták újra. Bizony, a magyar irodalom egyik legnagyobb mestere nemcsak költött, hanem komponált is! A zenekar Arany János melódiáit tiszteletben tartva 21. századi köntösbe öltöztette a magyar író zenei gondolatvilágát, ezáltal is felmutatva Arany kortárs arcát.A koncertjeiken tehát mindkét lemez dalai felcsendülhetnek, a fiatal magyar zene lendületét és Arany János költészetét is ünnepelve.
 • 20:00 | Ákos – Szent István téri színpad

  Fotó: facebook.com
 • 20:30 | Esszencia Produkció – Béla király téri színpad

  Fotó: facebook.com
  Népzene, klasszikus zene és jazz, idős és fiatal, régi és új, nő és férfi, vidám és szomorú, hagyományos és progresszív. EZ AZ ESSZENCIA… ahol a világ sokszínűségéből fakadó ellenétek éppolyan természetességgel léteznek együtt és egymás mellett a zenében, amire a való életben is vágyunk, tisztelve egymást, tanulva a másiktól. Az Esszencia Produkció nem hasonlítható más, hagyományos népzenét játszó zenekarokhoz. Tagjai kiforrott, egyénenként már elismert előadó- és zeneművészek találkozása. Együtt muzsikálásuk abbéli örömüknek kifejezése, hogy sokféleségükben megtapasztalhatják az egységet és ezáltal létrehoznak egy csakis rájuk jellemző belső harmóniát. Vállalva az ehhez szükséges nyitottságot, képesek megszólaltatni a világ hangjának egy csakis rájuk jellemző, őszinte és persze jellegzetesen magyar, lecsöpögtetett Esszenciáját.
  TAGOK: Lakatos Róbertklasszikus brácsa, hegedű. A Luxemburgi Európai Szólisták zenekarának és a Szlovák Filharmóniának egykori brácsaművésze, a kassai Thália Színház zeneigazgatója; Fonogram díj; Harmónia díj; Pro Pátria díj. Bognár Szilviaének. Alapító tagja az et Noé Zenekarnak; Kodály Zoltán-emlékdíj; Közép Mo-i Regionális Príma Díj; Népművészet Ifjú Mestere. Balogh Kálmáncimbalom. A világ egyik legismertebb cimbalomművésze; a Liszt Ferenc Zeneakadémia zenetanára; Kodály Zoltán díj; Magyar Örökség Díj; Hungaroton díj; Bezerédj-díj; Népművészet Ifjú Mestere. Kunos Tamás népi brácsa. Alapító tagja a Csík Zenekarnak; Kossuth-díj; Prima Primissima Díj; Népművészet Ifjú Mestere. Kováts Gergőszaxofon, klarinét, fuvolaAz Irie Maffia és a Budapest Improvisers zenekarok tagja; Junior Príma Díj; a balatonfüredi országos jazz verseny győztese. Bognár Andrásnagybőgő. A Dresch Vonós Quartet tagja; Junior Príma Díj.

Kiegészítő programok:

ÚTLEZÁRÁSOK A Szekszárdi Szüreti Napok ideje alatt érvényben lévő útlezárásokról ide kattintva tájékozódhat.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Plakát: Babits Mihály Kulturális Központ

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának rendezvénye
Rendező: Babits Mihály Kulturális Központ
Cím: 7100 Szekszárd, Szent István tér 10.
Telefon: +36–74/529–610
E-mail: info@szekszardagora.hu
Honlap: www.szekszardagora.hu

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/446306705927622/

Fotó: kadarka.net