full screen background image
Keresés
2018 december 10 - hétfő
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Terror Háza Múzeum Rabszolgasorsra ítélve című kiállítása

Terror Háza Múzeum Rabszolgasorsra ítélve című kiállítása

A kiállítás megtekinthető 2018. december 02-ig (vasárnap) 20:00 óráig az intézmény nyitvatartási idejében.
7100 Szekszárd, Szent I. tér 10. – Babits Mihály Kulturális Központ, Mozi előtér

2018hirdetés

program, kiállítás

A Terror Háza Múzeum a Gulág-GUPVI emlékév keretében nyitotta meg Rabszolgasorsra ítélve című szabadtéri kiállítását 2015 áprilisában, mely elkészült vándorkiállítás változatban is.

Az időszaki tárlattal annak a 700 ezer magyart deportáltnak kívánunk emléket állítani, akiket a Szovjetunióba hurcoltak a második világháború során, vagy azt követően. Közülük 300 ezren soha nem tértek haza: sokan már táborokba tartó úton életüket vesztették az embertelen bánásmód, és a szélsőséges körülmények, az éhezés, járványok, betegségek miatt.

A háborúban vereséget szenvedett Magyarország polgárainak elhurcolása – munkaerejük jóvátételként való kizsákmányolása mellett – azt a célt is szolgálta, hogy a szovjet megszállók világossá tegyék, „ki az új úr a házban”. A Szovjetunió meghódított területnek tekintette Magyarországot: a kommunista ideológiának megfelelően igyekeztek megtörni a társadalmi ellenállást és leszámolni vélt ellenségeikkel.

A tárlat nem szorítkozik az egyszerű eseménytörténetre, vagy a szikár tények ismertetésére: korabeli fotókkal, visszaemlékezésekkel, dokumentumokkal, levelekkel, térképekkel eleveníti fel a kényszermunkára hurcoltak életét.

Plakát: Babits Mihály Kulturális Központ


ElőzőSzínház | Advent a Hargitán KövetkezőKönyvbemutató | József Attila összes tanulmánya és cikke 1930–1937