full screen background image
Keresés
2022 január 26 - szerda
  • :
  • :

Tizenkettő és … – színpadi kollázs 56-ról

Tizenkettő és … – színpadi kollázs 56-ról

2016. október 22. (szombat) 16:00
7100 Szekszárd, Szent István tér 10. – Babits Mihály Kulturális Központ, Színházterem

program, színház

A produkció irodalmi anyaga korabeli dokumentumokra, naplójegyzetekre (Illyés Gyula, Déry Tibor és mások) épül. A képi világ Stefanovits Péter érdemes művész, Munkácsy-díjas képzőművész, az MMA Képzőművészeti Tagozat vezetője által szerkesztett, 13 képzőművész által alkotott, az MMA 1956 – 2016 című kiállításának anyagából áll össze. A zenei anyagot a KEX Remake számaiból szeretnénk összeválogatni. Az 1969 – 71 között működő KEX együttes progresszív zenéje és felkavaró dalszövegei gyakran szembekerültek a hivatalos kultúrpolitikával és politikával. Legtöbb daluk konkrétan vagy áthallásosan 1956 élményével kapcsolatos. Az elmúlt évben jelent meg Remake lemezük mai, fiatal zenészek megszólaltatásában.

A műsor címe Tizenkettő és …, utalva a forradalom tizenkét napja és a megtorlás, a tizenkét tanítvány és Krisztus, a tizenkét kőműves és Kőműves Kelemenné motívumaira, ami a játékban tizenkét 56-os fiatal és egy „áldozat” (női szerep) költői szövetű történeteként jelenik meg. A térben tizenkét, 2×1 méteres expresszív erejű kép és egy összevérezett fürdőkád (kínzási hely, „befalazás”, halott mosdatás, megtisztulás) a meghatározó, a műsorszerkezetben tizenkét KEX dal és egy dal töredéke a szervező elem.

A produkció célja, hogy a fiatalok számára is átélhetően szólaltassa meg 1956 forradalmát, tegye azt nemzedéki élménnyé.

Szereplők: Szelle Dávid, Molnár Ervin, Punk Péter, Keresztesi László, Lenchés Márton, Farkas-Csányi Attila, Szente Árpád Csaba, Iker Bianka, Dudi Viktória, Kovács Ágnes Magdolna, Pap Lívia, Kádár Ignác, Vári Bertalan, Gönczi Jakab, Kiss T. István.
Koreográfus: Krámer György és Vári Bertalan.
Díszlettervező: Stefanovits Péter.
Jelmeztervező: Justin Júlia.
Szerkesztő – rendező: Vándorfi László.
Az előadás látogatása ingyenes, az ingyenes belépőjegyeket október 10-től lehet átvenni a Babits Mihály Kulturális Központ jegypénztárában.
Read previous post:
Close