full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Törött rácsok kiállítás

Törött rácsok kiállítás

A kiállítás megtekinthető 2016. november 04. (péntek) 20:00 óráig!
7100 Szekszárd, Szent I. tér 10. – Babits Mihály Művelődési Központ, Márványterem

 program, kiállítás

A kiállítást megnyitja: Katkó Tamás fotóművész.
Köszöntőt mond: dr. Pálos Miklós a POFOSZ Tolna megyei elnöke.

Lehel Jenő, a kitűnően fényképező fotóamatőr, vasútépítő mérnök 1956. október végén, november elején végigfényképezte a forradalom helyszíneit. A Ferenc körút, az Üllői út, a Szabadság tér, a Futó utca, a Práter utca, a Köztársaság tér, a Dózsa György úti „Csizma tér” mind ott sorakozott filmjein. Öt budapesti „séta” során három tekercs 20DIN-es Fortepan Super filmet töltött a 6×6-os Kodak Vollendába, összesen 29 felvételt készített. Egyik útjára magával vitte gyermekeit is, hiszen nem félt, nem volt mitől félnie. Úgy látta, úgy hitte, hogy a kommunista rendszer megbukott, a szovjet csapatok kivonultak, az ország törvényes kormánya megkezdte a helyreállítást. A város nyugodt volt, az emberek bizakodóak és felszabadultak.

Majd jött november 4-e, a város szétlövése és az azt követő, a remény legkisebb szikráját is felszámoló őrült, véreskezű megtorlás.

A fotográfus mérnöki precizitással kidolgozta a filmeket, betasakolta, feliratozta, majd családjának sem szólva a titokról, egy láda aljába rejtette. Tudjuk, mekkora veszélyt vállalt ezzel. Ő is tudta, de azt is tudta, mert reménykedett benne, hogy lesz még idő, amikor a nagy idők tanúiként képei fontos dokumentumok lesznek, mert hitelesen idézik fel 1956. október végének boldog napjait és a harcok áldozatait.

Már 73 éves volt, amikor 1989. június 16-a, a forradalom mártírjainak újratemetése után elővette az 1956-ban eldugott negatívokat és idősebbik fiával, Lehel Jenővel felidézte a 33 éve történteket. A visszaemlékezés 4 kép kíséretében megjelent a Mai Nap 1989. október 23-i számában. A teljes anyag először a Kolta Galériában volt látható, 2006-ban. Az eredeti negatívokat Katkó Tamás dolgozta fel a kiállítás céljára.

A szerző maga nem érhette meg művei bemutatását, mert nem sokkal nyolcvanadik születésnapja előtt, 1997-ben elhunyt.
Read previous post:
Close